Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga za haškim bjeguncima

Brammertz stigao u Beograd

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) Serge Brammertz stigao je u srijedu navečer u Beograd, gdje se odmah po dolasku sastao s predstavnicima srbijanskih službi koje se bave potragom za haaškim optuženicima, javila je srbijanska agencija Beta.

U izjavi toj agenciji glasnogovornik srbijanske obavještajne službe BIA-e Jovan Stojić kazao je kako je u tijeku razgovor Brammertza sa članovima akcijskog tima za potragu za haaškim bjeguncima i s operativcima. U okviru dvodnevnog posjeta Beogradu, Brammertz će, prema najavama, u odvojenim susretima u četvrtak razgovarati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, predsjednikom vlade Mirkom Cvetkovićem, voditeljem Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasimom Ljajićem te tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Splitu - 16 SAČEKUŠA NA SKALICAMA Duge cijevi na ulicama: Policija i dalje traži četvoricu bjegunaca nakon obračuna u Splitu Manuel Vulić, Tomislav Šoljić, Kristijan Čačić možete im stati na kraj Traže se najopasniji i najbrutalniji bjegunci u EU-u: Među njima i trojica Hrvata

Brammertz će sa srbijanskim dužnosnicima razgovarati u okviru njegovih priprema za podnošenje redovitog lipanjskog izvješća Vijeću sigurnosti UN o suradnji Srbije s Haagom. Očekuje se da će se razgovarati i o potrazi za preostalim haaškim optuženicima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem. Brammertzov izvještaj o suradnji Beograda mogao bi utjecati na početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom. Nakon njegovog izvješća u prosincu 2009., pohvalnog za Beograd, ali bez formulacije da je Srbija ostvarila punu suradnju s Haaškim sudom, uslijedilo je odmrzavanje Prijelaznog trgovinskog sporazuma.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u početku prosinca 2009. su na sastanku u Bruxellesu donijeli odluku o odmrzavanju Prijelaznog trgovinskog sporazuma, koji je dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom (SSP). Prilikom potpisivanja SSP-a, u Luksemburgu 29. travnja 2008., Vijeće ministara EU-a odlučilo je da njegova ratifikacija i primjena, kao i primjena Prijelaznoga trgovinskog sporazuma, počnu tek kad to vijeće ocijeni da Srbija u potpunosti surađuje s Haaškim sudom. Početkom rujna 2008. SSP je ratificiran u srbijanskom parlamentu, a tjedan dana potom, na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a, Nizozemska nije pristala na provedbu sporazuma sa Srbijom prije nego budu uhićeni i izručeni haaški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene