Biljana Borzan (Printscreen Twitter)
Biljana Borzan (Printscreen Twitter)

Europska unija odlučila je stati na kraj izrabljivanju potrošača od teleoperatera glede međunarodnih poziva. Naime, usvojen je prijedlog o drastičnom smanjenju međunarodnih poziva unutar EU-a.


Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača u Europskom parlamentu, objavila je da su u utorak navečer završeni pregovori o Europskom elektroničkom komunikacijskom kodu kojim su regulirane cijene međunarodnih poziva.

Vezani članci Varijanta EU zastave s bodljikavom žicom (Foto: Arhiva/AFP) Europa zaštićena kao tvrđava? Pogledajte koje su sve države podigle fizičke barijere kako bi spriječile navalu migranata Ursula von der Leyen Simbolička prekretnica s cijepljenjem u EU: ''Postigli smo cilj, ali moramo ići još dalje''

"Odlične vijesti iz Bruxellesa! Sinoć su završeni pregovori o Europskom elektroničkom komunikacijskom kodu na kojem radimo već dugo vremena te je odlučeno da će maksimalne cijene međunarodnih poziva u EU-u biti 19 centi/min, a SMS 6 centi. Cijene međunarodnih poziva u EU-u idu do 80 centi po minuti, tako da je ovo odlična vijest za potrošače!" napisala je Borzan na svojem profilu na Facebooku.

Biljana Borzan (Printscreen Twitter)
Biljana Borzan (Printscreen Twitter)

Na prijedlogu koji je prošao radila je i sama Borzan, a njegov temelj bilo je istraživanje BEUC-a (Europskog udruženja za zaštitu potrošača) koje je pokazalo da je stvarni trošak minute inozemnog poziva za operatere 0,014 eura po minuti , a za potrošače bude i do 1,99 eura po minuti.

Drugim riječima, operateri su na potrošačima po minuti međunarodnih poziva zarađivali i do 5000 posto, a po SMS-u i do 1000 posto.

"EU je odredila da će maksimalne cijene minute poziva u EU-u biti 19 centi, a SMS-a 6 centi. To je jako dobra vijest i za potrošače u Hrvatskoj, gdje cijena ovisno o operateru i tarifi zna prelaziti pet kuna", rekla je Borzan, a prenosi N1.