Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski predsjednik

Pahor proglašen političarem 2014. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Borut Pahor proglašen je najpopularnijim političarem u 2014. godini, slijedom redovitih mjesečnih ispitivanja javnog mišljenja koje je lani provodilo ljubljansko "Delo".

Slovenci su popularnost dvadesetak vodećih političara lani ocjenjivali ocjenama od 1 do 5. Pahor je s prosječnom ocjenom 3,5 bio na vrhu ljestvice većinu prošle godine, osim u nekoliko ljetnih mjeseci, kad se na to mjesto zbog uspješne predizborne kampanje bio probio politički do tada još nepoznati Miro Cerar, sadašnji premijer.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Borut Pahor (Foto: AFP) "dobri susjedi" Slovenski predsjednik uputio važnu poruku Hrvatskoj: Spomenuo Milanovića i otvorena pitanja

Uz objavu rezultata vodeći slovenski list objavio je i u ponedjeljak komentar u kojemu ističe da je odnos Pahora i Cerara na ljestvici dokaz kako je popularnost mnogo lakše postići s pozicije predsjednika države koja je uglavnom protokolarna nego s mjesta premijera koji se svakodnevno mora baviti operativnom politikom i donositi nepopularne mjere.

"Na ljestvici popularnosti najbolje prolaze nekonfliktni političari. Zato Pahor nije bio omiljen dok je nosio teret premijera, ali se to promijenilo odmah nakon što je 2011. izabran za predsjednika države, što je protokolarna funkcija", navodi "Delo".

Vodeći slovenski list procjenjuje da je u Pahorovu stilu i više elemenata koketiranja s desnom opozicijom i "malim čovjekom", te neutralnih i nejasnih stajališta, što neki analitičari smatraju populizmom.

S druge strane, Cerar je bio popularan nekoliko lanjskih mjeseci dok je obećavao izlazak iz krize, etičko djelovanje u politici i borbu protiv korupcije, ali je njegova popularnost naglo pala kad je došao na čelo nove vlade, navodi "Delo".

"Cerar je pri formiranju vlade napravio početničke greške, ali ima još mogućnosti da se pred biračima rehabilitira. No, on je dokaz da ljudima političari koji su na odgovornim funkcijama brzo počnu ići na živce", navodi u komentaru "Delo".

Zbirni rezultat ispitivanja popularnosti slovenskih političara u prošloj godini pokazuje da su najnepopularniji političari u Sloveniji Janez Janša i Zoran Janković čije su ocjene malo iznad "dvojke", dok je na ljestvici popularnosti najviše pala Alenka Bratušek čija je vlada lani dala ostavku i čija stranka na izborima nije zabilježila dobar rezultat.

Jankovićeva politička "zvijezda" pala je ove godine iako je nekad kao ljubljanski gradonačelnik i kandidat za premijera bio vodeća i najpopularnija politička figura.

Njegova stranka Pozitivna Slovenija (PS) imala je prije tri godine najviše zastupnika u parlamentu, a na prošlogodišnjim prijevremenim izborima nije osvojio nijedan zastupnički mandat.

S druge strane Janez Janša, također nekoć vrlo popularan političar, još uvijek je omiljen u svojoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) koja je najjača oporbena stranka u parlamentu, ali je na izborima sredinom prošle godine dobio manje glasova nego što je očekivao. Uz to je Janša 5 mjeseci proveo u zatvoru zbog korupcijske afere Patria, ali je ustavni sud obustavio izdržavanje kazne dok o njegovoj žalbi na pravomoćnu presudu ne donese konačni pravorijek. Iako je još popularan među glasačima desnog centra, slovenski analitičari procjenjuju da je Janšin politički zenit već prošao. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene