Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dug 34.000 kilometara

Borba protiv špijunaže: Gradit će se OGROMAN podvodni kabel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podvodni optički kabel povezao bi Brazil, Južnu Afriku, Indiju, Kinu i Rusiju. A s njim bi se povezala i 21 afrička zemlja. Samo jedan kanal tog kabela išao bi prema SAD-u.

Uz Njemačku, Brazil je zemlja koja je pozvala Glavnu skupštinu UN-a da prihvati rezoluciju kojom bi se spriječilo špijuniranje poput onog koje su provodili Amerikanci. Prisluškivali su čelnice obiju zemalja.

Pročitajte i ovo Akcija brazilske policije Borba protiv trgovine oružjem Velika akcija brazilske policije: Razotkrili ilegalno oružje iz europskih zemalja vrijedno 225 milijuna eura, među njima i Hrvatska Jahta MIschief - 2 Operacija Albina Nevjerojatna priča! Jahta ukradena ljetos u Hrvatskoj, pronađena u Brazilu: Trag vodi sve do Rusije

Kako bi se što bolje zaštitio, Brazil razmatra načine kako korištenje Interneta učiniti što manje ovisnim o američkim servisima. Projektom, nazvanom Brics Cable, smanjio bi se nadzor Washingtona nad sustavom komunikacija.

Zemlje Bricsa žele izravno, učinkovitije, brže komunicirati i smanjiti mogućnost špijunaže. A to bi napravile polaganjem podvodnog optičkog kabela koji bi ih izravno povezivao.

>> Deset dana skandala, otkrića i demantija...

Od Brazila, Južne Afrike, preko Indije do Kine i Rusije. A s njim bi se povezala i 21 afrička zemlja. Samo jedan kanal tog kabela išao bi prema Sjedinjenim Državama koje nadziru cijeli postojeći sustav komunikacija. Posao bi trebao biti gotov za godinu dana. A taj strateški bitan projekt šalje snažnu poruku kako imaju novac, tehnologiju i najvažnije političku volju da smanje ovisnost o industrijski najrazvijenijim zemljama.

'Imamo ogromnu priliku oblikovati našu budućnost i stvoriti novi ekonomski primjer. Na nama je da osiguramo da se te prilike iskoriste', rekao je Jacob Zuma, južnoafrički predsjednik.

Kabel zemalja Bricsa bit će dug 34.000 kilometara, pa time treći najduži podvodni telekomunikacijski kabel na svijetu. Troškovi od 1,5 milijardu dolara dijele se između pet država.

Zemlje Bricsa trenutno koriste čvorišta u Europi i SAD-u kako bi se povezale jedna s drugom. Naravno to stoji mnogo novca, a i povećava rizik od špijunaže i krađa. Jednostavno rečeno, što se više mreža koristi, veća je i mogućnost da budete pokradeni ili podaci presreteni, kao što je bio slučaj u špijuniranju brazilske predsjednice i državne naftne tvrtke.

'Sa sigurnošću mogu reći da je glavni cilj ove špijunaže stvaranje ekonomske, prednosti', rekao je Glenn Greenwald, novinar Guardiana.

Zemlje Bricsa najbrže su rastuća gospodarstva među zemljama u razvoju i u budućnosti bi mogle dominirati. Zajedno imaju više od tri milijarde stanovnika i čvršćom suradnjom mogle bi stvoriti veliko i jako tržište.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene