Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksplicitno kontroverzna praksa

Deset dana skandala, otkrića i demantija...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD je ponekad išao 'predaleko' u području špijunaže, rekao je američki državni tajnik John Kerry u prvom priznanju Washingtona usred polemike s Europom o masovnom skupljanju podataka Nacionalne agencije za sigurnost.

Nakon deset dana skandala, otkrića i demantija između SAD-a i njegovih europskih saveznika, to je prvi put da neki američki vladin dužnosnik priznaje eksplicitno kontroverznu praksu NSA-ova presretanja komunikacija i podataka u Europi.

'U nekim slučajevima, priznajem vam, kao što je to učinio predsjednik Barack Obama, neke od tih akcija otišle su predaleko i osigurat ćemo se da se to više ne dogodi u budućnosti', izjavio je Kerry na konferenciji u Londonu na kojoj je sudjelovao iz Washingtona u četvrtak navečer video linkom.

U prenošenom govoru, u prisustvu britanskog kolege Williama Haguea, šef američke diplomacije dugo je opravdavao praksu obavještavanja i skupljanja informacija nužnošću borbe protiv terorizma i prevencijom eventualnih napada.

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Ilustracija Afera Russian Gate Zastupnica u Europskom parlamentu optužena da je špijunirala za Rusiju: "Procurila su eksplicitna, detaljna izvješća rukovoditeljima FSB-a"

>> Snowden: Spreman sam svjedočiti o prisluškivanju Angele Merkel

Spominjući napade od 11. rujna 2001., napade u Madridu u ožujku 2004. i one u Londonu u srpnju 2005., Kerry je ustvrdio da su američke vlasti otada osujetile brojne planove za napad zahvaljujući presretanjem komunikacija i skupljanjem informacija.

'Doista smo spriječili padove aviona, eksplozije zgrada, ubojstva osoba, jer smo bili u tijeku s tim planovima', argumentirao je Kerry. 'I uvjeravam vas da u tom procesu nevine osobe nisu bile prevarene', dodao je vođa američke diplomacije.

'Ali mi se trudimo skupiti informacije. Da, u nekim slučajevima, otišlo se predaleko na nedopustiv način', priznao je državni tajnik. U četvrtak navečer je rekao da je Obama 'odlučan u pokušaju pojašnjenja te preispitivanja te prakse kako se nitko ne bi osjetio prevarenim'.

Američka špijunaža: Polemika se širi na Aziju

Polemika izazvana američkim špijunskim programom proširila se u petak na Aziju, upozorenjem Kine i indonezijskim pozivanjem australskog veleposlanika čiju misiju se sumnjiči da je korištena od američke obavještajne službe.

Australski veleposlanik u Indoneziji Greg Moriarty nakratko se susreo s visokim dužnosnikom ministarstva vanjskih poslova u Džakarti. 'Radilo se o dobrom sastanku', izjavio je novinarima koji su ga čekali na izlazu.

Diplomat je pozvan nakon tvrdnji njemačkog časopisa Der Spiegel i australskog dnevnika The Sunday Morning Herald prema kojima su australska veleposlanstva u Aziji američke obavještajne službe koristile za presretanje razmjene podataka, posebice na Internetu.

Taj je sustav dio široke međunarodne špijunske mreže koju je otkrio Edward Snowden, bivši konzultatnt NSA, a koja potiče živu polemiku između Europe i SAD-a. Indonezija je žestoko prosvjedovala. 'Vrlo smo zabrinuti i to je nešto što ne možemo prihvatiti', izjavio je indonezijski ministar vanjskih poslova Marty Natalegawa.

'Činjenica da zemlje raspolažu mogućnostima skupljanja informacija na način na koji su to činile, to je jedna stvar. No činjenica da se to želi provesti u praksi i posljedično ugroziti veze povjerenja građene desetljećima trebalo bi biti nešto o čemu treba dobro razmisliti', dodao je on.

Džakarta je već u srijedu iznijela živo negodovanje nakon informacija SMH-a i Der Spiegela o sustavu špijunaže instaliranom u američkom veleposlanstvu u Indoneziji.

Po SMH-u i Der Spiegelu 90 američkih diplomatskih misija imalo je opremu za presretanje podataka, među kojima one u Kini, Maleziji, Indoneziji, Tajlandu.

Peking izvijestio o 'velikoj zabrinutosti'

'Zahtijevamo od SAD-a pojašnjenja i objašnjenja', izjavila je Hua Chunying, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

'Tražimo da prijateljske diplomatske misije i njihovo osoblje u Kini slijede doslovno međunarodne ugovore i ne sudjeluje u nijednoj aktivnosti koja bi mogla zaprijetiti sigurnosti i interesima Kine', dodala je ona u četvrtak na redovitom susretu s novinarima.

Malezija je pak zatražila 'pojašnjenja' od australskog veleposlanstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene