Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Želimo poslati poruku prvo roditeljima ovih djevojčica da znaju da su njihove djevojčice još uvijek kod nas, neke od njih, te da nakon toga oni kažu nigerijskoj saveznoj vladi da odmah oslobodi našu zatvorenu braću", rekao je muškarac na snimci.


Nigerijska militantna skupina Boko Haram objavila je danas objavila video u kojem su, navodno, deseci djevojčica koje su oteli prije dvije godine. Militanti u videu kažu i kako su neke od otetih djevojčica ubijene u zračnim napadima na njihove položaje.

Vezani članci Slika nije dostupna Djevojčica u šoku: Ubili joj oca i brata pa je zavezali za njihova tijela Slika nije dostupna VIDEO Boko Haram želi razmjenu: Vratiti ćemo vam djevojčice ako pustite naše suborce

Neke djevojčice uspjele su pobjeći iz zatočeništva u protekle dvije godine, no još ih se dvjestotinjak smatra nestalima. Posljednja spašena djevojčica pronađena je u svibnju ove godine te se nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari zakleo da će pronaći i ostale.

U danas objavljenom videu, maskirani muškarac stoji iza nekoliko desetaka djevojčica. Jedna od njih, prekrivena velom, predstavila se kao Maina Yakubu. 'Ono što želim reći svojim roditeljima i vlastima jest da bi vlada treba pustiti borce Boko Harama kako bi i mi bile puštene. Neke od djevojčica ubili su vojni zrakoplovi', rekla je djevojčica u videu.

Boko Haram se prošle godine zakleo na odanost Islamskoj državi te u svrhu provođenja kalifata i na nigerijskom teritoriju otimaju na stotine ljudi. Po nalogu predsjednika Buharija velik dio teritorija na kojem su djelovali je vraćen, ali problemi i dalje postoje.