Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga o korupciji

Bivši rumunjski premijer primio 630 tisuća eura mita?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši premijer Nastase optužen je za primanje 630 tisuća eura mita, ali i za lažiranje dokumenata pri uvozu robe iz Kine za uređenje svojih kuća.

Rumunjski državni odvjetnik podignuo je u srijedu optužnicu protiv bivšeg premijera Adriana Nastasea za primanje 630.000 eura mita, a na temelju istrage o korupciji koja je počela 2006. Europska unija u više je navrata Rumunjskoj, drugoj najsiromašnijoj državi EU-a, zamjerao slabe rezultate u borbi protiv korupcije, a napose da to zlo sporo iskorjenjuje među najvišim dužnosnicima.

EU također opetovano zahtijeva reformu rumunjskog pravosuđa. Optužnica tereti 59-godišnjeg Nastasea da je između 2002. i 2004. koristio svoju dužnost za primanje darova u zamjenu za usluge. Nastase i njegova supruga optuženi su također za kršenje propisa i lažiranje dokumenata pri uvozu robe iz Kine za uređenje njihovih kuća u Bukureštu i kuće za odmor.

Nastase odbacuje svaku krivnju. Rumunjska i Bugarska pristupile su EU-u 2007. i nadziru se njihovi napori u borbi protiv korupcije. Te dvije zemlje i Grčka svrstane su u zemlje s najvišim stupnjem korupcije u EU-u, prema indeksu međunarodne udruge Transparency International. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene