Policija se sukobila s prosvjednicima u Sarajevu (Foto: klix.ba)
Policija se sukobila s prosvjednicima u Sarajevu (Foto: klix.ba)

Nekoliko stotina razvojačenih pripadnika Armije Bosne i Hrecegovine u srijedu je izašlo na ulice Sarajeva u nastojanju da blokiraju promet središtem grada pri čemu su se sukobili s policajcima koji su ih u tome pokušavali spriječiti.


Do sukoba je došlo u ulici Obala Kulina Bana, ključnoj prometnici koja vodi prema starom dijelu grada gdje je oko 300 prosvjednika koji su se u povorci najprije kretali nogostupom izašlo na kolnik, a zatim su se sukobili s policajcima koji su osiguravali prilaze.

Vezani članci Šesti dan prosvjeda u Španjolskoj (Foto: AFP) - 4 Mirna noć u Španjolskoj: Šesti dan prosvjeda prošao bez većih nereda, na ulice izašlo znatno manje prosvjednika Prosvjed Pravda za djevojčice u Zagrebu (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Građani izašli na ulice i trgove zbog silovanja djevojčice u okolici Zadra: "Ovdje smo zbog tebe i svih drugih žrtava"

Prosvjednici su policajce napali zastavama sa znakovljem Armije BiH.

Stotinjak prosvjednika istodobno je zaposjelo ulicu kod zgrade u kojoj je sjedište parlamenta Federacije BiH.

Kako javlja klix.ba, policija je u sukobima koristila suzavac, a navodno je ozlijeđeno 30 ljudi. Policija je bivše borce pokušala smiriti razgovorom, a na pitanje zašto su upotrijebili silu, odgovorili su da su neki borci imali metalne šipke.

Traže usvajanje novog zakona

Prosvjede su organizirale udruge koje pokušavaju natjerati federalni parlament da usvoji novi zakon o pravima razvojačenih branitelja, uključujući redovita mjesečna primanja za sve među njima koji su nezaposleni.

Dva doma parlamenta razmatrali su prijedloge tog zakona i obadva su ih usvojila no u različitim tekstovima, a postupak usuglašavanja do sada nije proveden. (Hina/Ma.B.)