Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz zatvora u Njemačkoj, 26-godišnji muškarac Ebrahim B poručuje kako mu je, iako je lišen slobode, bolje nego kada se borio na strani ISIS-a u Siriji. A objasnio je i zašto.


Bivši ISIS-ov borac njemačkim je medijima iz zatvora dao intervjuu kojem je naveo detalje o žrtvama terorističke organizacije, upozoravajući potencijalne regrute da ta tvorevina nema nikakve veze s islamom, piše Telegraph.

Vezani članci Zoran Mamić i Zdravko Mamić Zoranu Mamiću odbijen zahtjev za izvršavanjem kazne u BiH: ''Ministarstvo u ovom trenutku nema osnova za daljnje postupanje po molbi osuđenika'' Švicarski franak, ilustracija - 1 Sud EU-a potvrdio pravno stajalište Vrhovnog suda u slučaju ništetnosti ugovora

Kaže da je on bio regrutiran u džamiji u Wolfsburgu na sjeveru Njemačke. Netom prije nego se pridružio džihadistima, kaže, bilo mu je teško u školi te je prekinuo s zaručnicom. 'Posrnuo sam i pao sam u pogrešne ruke', rekao je Ebrahim B.

'Ako umreš u Europi ideš u pakao!'

'Kako možeš spavati u miru, u toplini, s grijanjem, dok mladi muslimani gladuju, a žene siluju? Što se tebi dogodi kada umreš u Europi, a na u islamskom gradu? Kada umreš u Europi, ideš u pakao', govorio bi mu regruter.

'Oni vas prevare. objašnjavaju vam da vam je kao muslimanu dopušteno da se oženite s četiri žene. Tko ne bi želio imati četiri žene?', pita Ebrahim.

ISIS prvi put objavio snimku djeteta vojnika kako odrubljuje glavu

U Tursku je s prijateljem stigao 28. svibnja 2014., a potom prešao granicu sa Sirijom. Isprva su ga zatočili jer su sumnjali da je špijun, ali je regruter jamčio za njega pa su ga pustili.

Odmah su, kaže, pred njega stavili izbor: Ili će biti borac ili bombaš samoubojica. 'Uglavnom, kada idete tamo, ili ste mrtvi ili ste - mrtvi', ističe.

Pobjegao prateći ranjenike u Tursku

Njemački tužioci optužili su Ebrahima da se dobrovoljno prijavio da bude bombaš samoubojica, a napad nije izvršio samo zato što su njegov plan na vrijeme otkrile službe u Iraku. U Njemačku se vratio u kolovozu 2014., nakon što je pratio ranjene borce u bolnicu u Tursku i na taj način pobjegao raljama ISIS-a.

Uhićen je u studenom, a u svibnju je protiv njega podignuta optužnica da je član terorističke organizacije. 'Ako primijetite da vaša kćer ili sin pada u ovakve okolnosti, ili da se polagano udaljava od vas, pronađite motiv, zašto se ponašaju na taj način. Uzmite puno vremena za njih, pokažite njoj ili njemu da ste im vi prava obitelj', rekao je Ebrahim.

'Islamska država nema nikakve veze s islamom. Zatvor u Njemačkoj bolji je od slobode u Siriji', zaključio je svoje iskustvo Ebrahim.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook