Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okupljaju se oko Štark Arene

Birači iz Republike Srpske glasuju u Beogradu, pogledajte kako ih organiziraju: "Vozit će vas gdje treba..."

Glasače iz Republike Srpske navodno voze do mjesta gdje će u Beogradu glasati
Glasače iz Republike Srpske navodno voze do mjesta gdje će u Beogradu glasati Foto: screenshot/Nova.rs
Tijekom izbornog dana u Srbiji s više biračkih mjesta stigle su pritužbe na brojne nepravilnosti, među ostalim o pokušajima kupnje ili kupnji glasova plaćanjem biračima, skupno dovođenje glasača na birališta, zajedničko glasanje svih članova obitelji, vođenje paralelne evidencije o biračima i glasanju, izostanak provjere identiteta po biračkom popisu. Pred beogradskom Štark Arenom očito je okupljalište glasača koji dolaze iz BiH da bi glasali u Srbiji.

Beogradski N1 javio je u nedjelju o skupnom dovoženju birača autobusima s područja BiH, iz entiteta Republike Srpske na glasanje u Beograd.

Veliki broj vozila iz Republike Srpske stigao je danas ispred Štark Arene u Beogradu, javila je TV N1.

Putnici iz autobusa tvrde da se u Areni nalaze birački spiskovi te da ih dežurni, pošto pronađu njihova imena, usmjeravaju gdje trebaju glasati. Na pitanje zašto baš tu glasaju, a ne u mjestu prebivališta, jedan od putnika odgovorio je da ne zna.

"Nešto možemo tamo, nešto mora ovdje", rekao je.

Posebna organizacija

U video snimci koju je objavio portal Nova.rs vidi se stariji muškarac, očito postavljen pred Štark Arenu kako bi glasače iz RS-a usmjerio kamo da idu da bi glasali. Snimku možete pogledati ovdje

Jedan muškarac pita čovjeka iz organizacije mogu li ovdje glasati, a on im odgovara da će tu glasati, ali da moraju u zgradu ući s druge strane. 

"Imate štand, piše Savski venac, Voždovac…", govori muškarac, a grupa iz Republike Srpske kreće prema Areni govoreći kako oni nisu iz spomenutih općina. 

Pročitajte i ovo Screenshot Niz nepravilnosti Građani u strahu za rezultate izbora: Viđeni crni džipovi, nezapečaćene kutije, ali najgori je - bugarski vlak

"Voze nas, znači?", pita glasač iz RS-a.

"Vozit će, nego došla je ova televizija, N i onda su sve…", kaže stariji muškarac sa snimke pokazujući rukama da su štandovi uklonjeni.

Glasači govore kako se ne žele fotografirati, a stariji čovjek im potom objašnjava da to ne želi ni on te da je zato skinuo prsluk kojim je očito odavao svoju ulogu pred Arenom. 

Nova.rs piše kako su njihovi novinari ujutro obišli prostor oko Štark Arene te su tamo zatekli desetke osoba  za koje pretpostavljaju da su glasači dovedeni iz Republike Srpske. 

Najveća bitka za glasove vodi se u Beogradu

U Beogradu, gdje oporba u zbroju očekuje više od 60 posto glasova i pobjedu nad SNS-om, s pravom glasa je 1.613.369 birača, a na pokrajinskim izborima 1.669.791 birač. Pravo glasa na 8.273 biračka mjesta u Srbiji ima 6.500.165 birača, a izbore prati oko 6.000 domaćih i inozemnih promatrača, uključujući misiju Europskog parlamenta.

Inozemni mediji u najavama i izvješćima o današnjim prijevremenim izborima u Srbiji ukazuju na to da se oni tumače kao pokušaj šefa države Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke (SNS) da osiguraju još jedan četverogodišnji mandat, te da se Vučić snažno miješao u kampanju izravno podupirući SNS, premda nije kandidat.

Novinska agencija Reuters navodi da su dva masovna ubojstva usvibnju poljuljala popularnost SNS-a i podsjeća da su ubojstva 18 osoba, među kojima devet učenika osnovne osnovne škole, potaknula ulične prosvjede koji su uzdrmali vlast samog Vučića i SNS-a, a nezadovoljstvo je povećano visokom inflacijom.

Pročitajte i ovo Obraćanje Aleksandra Vučića - 1 Dan odluke Vučićev SNS proglasio pobjedu na svim razinama izbora u Srbiji: "Kad god vas otpišu, onda se borite još jače"

Oporbene stranke i nevladine organizacije optužile su Vučića i SNS za podmićivanje birača, gušenje medijskih sloboda, nasilje nad protivnicima, za korupciju, povezanost s organiziranim kriminalom i brojne afere.

Agencija AP navodi da su današnjem glasanju prethodila izvješća o velikim nepravilnostima tijekom predizborne kampanje te da se očekuje ključna borba za glasove očekuje između SNS i proeuropske oporbene koalicije "Srbija protiv nasilja", ponajprije u Beogradu gdje bi pobjeda oporbe ozbiljno narušila Vučićevu vlast u zemlji.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "Srbija protiv nasilja" Ujedinjena oporba protiv Vučića i SNS-a: "Ljudima je dosta nasilja i korupcije"

Posljednje predizborne ankete ipak ukazuju da se očekuje izvjesna pobjeda SNS-a, usprkos inflaciji i višemjesečnim prosvjedima., ali se ne može se isključiti pad rezultata očekivanih SNS na nacionalnoj razini.

Birališta u Srbiji zatvaraju se u nedjelju navečer u 20 sati, a prvi pouzdaniji preliminarni rezultati na temelju reprezentivnih uzoraka mogu se očekivati između 21 i 22 sata.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene