Svinja, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Svinja, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Vlasti Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su privremeno zabranile uvoz domaćih i divljih svinj,a kao i svih proizvoda nastalih od njih iz Republike Srbije zbog sumnje u pojavu oboljenja afričke svinjske kuge.


Vlasti Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su privremeno zabranile uvoz domaćih i divljih svinja, kao i svih proizvoda nastalih od njih iz Republike Srbije, u kojoj postoji sumnja na afričku svinjsku kugu.

Vezani članci Izbori u Bosni i Hercegovini Povećava se prednost Komšića i Bećirovića, Dodik se bori, oglasio se i Čović, a Čavara poručio: ''Schmidt je trebao poništiti odluke prethodnika'' Ministar Gordan Grlić Radman Grlić Radman pozvao Hrvate u BiH da masovno izađu na izbore i spriječe preglasavanje

Kako su izvijestili iz Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, izdan je naputak "o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki zbog sprječavanja unosa u Bosnu i Hercegovinu afričke svinjske kuge iz Republike Srbije". Tako je zabranjen uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda podrijetlom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni tako da bi bilo sigurno da je uništen virus afričke svinjske kuge.

Prema priopćenju iz ureda, ovakav naputak o zabrani uvoza mesa iz Srbije bit će na snazi sve do službene potvrde od nadležnih tijela Republike Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.

Svjetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja u ponedjeljak je stavila Srbiju na popis država u kojima je zabilježena sumnja na afričku kugu, opasnu bolest od koje ugibaju sve zaražene životinje.

Sumnjivi slučajevi dosad su se pojavili četiri mjesta u Srbiji. Do sada je neškodljivo uklonjeno 114 životinja. Protiv klasične kuge svinja ne postoji cjepivo.

Srbija provjerava "sumnje" u svinjsku kugu

Pojava svinje kuge u Srbiji nije potvrđena, radi se o sumnji i očekuju se službeni rezultati referentnog laboratorija u Madridu, rekli su Hini u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Potvrdili su da je BiH uvela privremenu mjeru zabrane uvoza svinjskog mesa iz Srbije.

Agencija Reuters objavila je danas, pozivajući se na Svjetsku organizaciju za zdravlje životinja (OIE) sa sjedištem u Parizu, da je Srbija prijavila četiri slučaja za koje se sumnja da je riječ o svinjskoj kugi kod domaćih svinja.

Tri slučaja su registrirana u okolici Beograda, a jedan u podunavskom okrugu, navodi OEI, citirajući izvješće srbijanskog Ministarstva poljoprivrede.

Po navodima agencije, sedam svinja je uginulo, a 114 ih je eutanazirano.

Afrička kuga svinja zarazna je i neizlječiva bolest životinja za koju ne postoje cjepivo i lijek, ali nije opasna za ljude.

Poslije vijesti o pojavi afričke svinjske groznice u istočnoj Europi, izvršna vlast Europske unije prošlog tjedna tu je bolest nazvala "hitnim izazovom".

“Mjere za prevenciju afričke svinjske kuge svode se na higijenu te što manje kontakata među životinjama i ljudima sa drugih farmi”, rekao je tajnik Udruge za stočarstvo u Gospodarskoj komori Srbije (PKS) Nenad Budimović.

"Afrička kuga svinja nije opasna za ljude, ali spada u jaku ekonomsku bolest kod životinja i zbog ekonomskih šteta vrlo je bitno da se poduzmu sve mjere za sprečavanje i nastanak te bolesti”, dodao je.

Srbijansko ministarstvo objavilo je na svojoj internetskoj stranici detaljne obavjesti, uputstva i priručnike te pravilnike o mjerama za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorjenjivanje te zarazne bolesti.

Na stranici su dostupna i uputstva za vlasnike farmi, priručnik za veterinare, obavijest za granične prelaze, priručnik Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) za veterinare o otkrivanju i dijagnozi svjetske kuge te niz drugih priručnika i naputaka namjenjenih za preveniranje i otkrivanje te zarazne bolesti. (Hina)

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju