Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Općinski sud u Sarajevu poglasio je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojšu Radmanovića krivim za uvredu i klevetu jer je ratnog zapovjednika Armije BiH Sefera Halilovića nazvao ratnim zločincem pa će stoga morati platiti novčanu kaznu, priopćeno je u srijedu iz Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) kojoj je na čelu Halilović.


Kako stoji u priopćenju, Radmanović će po ovoj presudi Haliloviću morati platiti iznos od 1500 konvertibilnih maraka (767 eura). Presuda je izrečena nakon ročišta koje je održano u travnju i na kojemu, kako stoji u priopćenju, Radmanović nije imao nikavih dokaza za svoje optužbe na račun Halilovića.

Vezani članci Stipo Mlinarić Centar dr. Ivan Šreter predao DORH-u dvije prijave za ratne zločine: "Toliko materijala ima da se bojimo da ćemo zatrpati DORH" Uhićen ratni zločinac u SAD-u - 2 Sin ubijenog muškarca opisao kako je konačno uhićen ratni zločinac Vidić: "Javila mi se anonimna osoba. Pitao sam je koji joj je motiv"

"BPS-Sefer Halilović je spremna boriti se protiv onih koji bi željeli lažno prikazati karakter agresije na Republiku BiH", stoji u priopćenju u kojemu se također spominje Halilovićeva "blistava vojnička karijera".

Dodik na 'ratnoj nozi': 'Amerikanci lažu i pripremaju urotu za BiH izbore'

Radmanović je Halilovića okvalificirao kao ratnog zločinca u jednom istupu iz 2012. godine. "Kao ratni zločinac ne bi uopće trebao doći u medije, a po ratnim izjavama trebalo bi mu zabraniti svaki istup", kazao je Radmanović polemizirajući tada s Halilovićevim osporavanjem Republike Srpske i pozivima na ukidanje tog entiteta.

Halilović je 1992. godine postavljen na dužnost načelnika Glavnog stožera Armije BiH, s koje je smijenjen krajem 1993. godine kada ga je naslijedio Rasim Delić.

Neposredno nakon smjene na terenu je zapovijedao operacijama Armije BiH vođenim u Hercegovini, kada su počinjeni neki od najvećih zločina nad hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima. Nakon rata je stoga pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) optužen za ratne zločine što su ih pripadnici Armije biH počinili nad Hrvatima u hercegovačkim selima Grabovica i Uzdol, no nakon suđenja je oslobođen 2005. godine.

Iz njegove stranke u srijedu su podsjetili kako je Halilović tužio sve medije koji su ga nazvali ratnim zločincem jer "ne želi tolerirati takvu vrstu laži o njemu i Armiji BiH kojom je zapovijedao" smatrajući to dijelom nastojanja da se izjednače sve strane koje su sudjelovale u ratu.

Halilović je i dalje politički aktivan, a na općim izborima zakazanim za 12. listopada natječe se za dužnost bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju