Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Poglavar islamske zajednice optužio OESS za islamofobiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić optužio je Organizaciju za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) za islamofobiju.

"Zatečeni smo saznanjem da je OESS u potpunosti antiislamski orijentiran", stoji u izjavi reis-ul-uleme Cerića, što ju je objavio njegov ured povodom stajališta OESS-a kojim se ta organizacija protivi uvođenju vjeronauka u vrtiće u Bosni i Hercegovini na način na koji se to sada pokušava učiniti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očekuju i rast plaća Zagreb povećao mjesečnu subvenciju privatnim i vjerskim vrtićima, pogledajte za koliko Andrej Plenković Ususret izborima Nova prilika za pokazivanje: Plenković svečano uručio ugovore

Misija OESS-a reagirala je posebnim priopćenjem na najavu uvođenja vjeronauka i to samo islamskog u vrtićima na području Sarajevske županije.

U priopćenju OESS-a stoji kako vjeronauk sam po sebi nije sporan, no valja imati na umu kako većina stručnjaka drži da ga ne bi trebalo uvoditi u predškolske nastavne planove i programe.

"Ovo međutim povlači pitanje o isključivosti i diskriminaciji, jer dostupne informacije ukazuju da bi takvi sati bili u potpunosti
islamski orijentirani", stoji u priopćenju.

Misija OESS-a također je podsjetila kako je nedavno usvojeni Okvirni zakon o predškolskom obrazovanju BiH jasno predvidio da predškolske ustanove promiču poštivanje nacionalnih i vjerskih sloboda te toleranciju i kulturu dijaloga.

"Jedino logično bilo bi uvođenje vjerskog odgoja u predškolske ustanove za sve religije koje postoje u BiH", stoji u priopćenju.

OESS zaključuje kako je, žele li da njihova zemlja postane dio
europske obitelji, potrebno da političari i svi drugi odgovorni
poduzmu korake koji će osigurati da se transformira obrazovni sustav, koji sada inzistira na razlikama među ljudima.

Reis Mustafa Cerić zaključio je kako je ovakva interpretacija rasprava o uvođenju vjeronauka u vrtiće zapravo u biti protuislamska.

"Stvarna prijetnja temeljnim slobodama zajamčenim ustavom ove zemlje je OESS-ova percepcija islama i bosanskih muslimana, koji su na vlastitoj koži osjetili što znači kada neki međunarodni predstavnici dođu ovamo s predrasudama o islamu i muslimanima", stoji u priopćenju reisa Cerića uz zaključak kako se OESS "pridružio općoj antiislamskoj
histeriji".

Rasprava o uvođenju vjeronauka u vrtiće u BiH potaknuta je provedbom ankete među roditeljima koji pohađaju takve ustanove na području Sarajevske županije.

Iako se uprava sarajevskih vrtića, baš kao i županijsko Ministarstvo obrazovanja, ogradila od provedbe ankete tvrdeći da nemaju ništa s njom, znatan broj roditelja obratio se lokalnim medijima upozoravajući kako netko u tajnosti intervjuira roditelje čija su djeca u državnim vrtićima tražeći od njih da se očituju "žele li uvođenje islamskog vjeronauka".

Niti jedna druga mogućnost roditeljima u sarajevskoj županiji u tim anketama nije ponuđena.

Brojni pedagozi, intelektualci pa i pripadnici nekih vjerskih zajednica izrazili su protivljenje ovakvim nakanama ističući kako bi uvođenje vjeronauka u vrtiće na zamišljeni način samo doprinijelo konačnoj i potpunoj segregaciji stanovnika BiH još od najranijeg uzrasta.

Fra Luka Markešić, nekadašnji provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, također je izrazio mišljenje kako uvođenje vjeronauka u vrtiće u zemlji kakva je BiH ne bi bilo primjereno. Markešić je ocijenio kako na razini vrtićkog uzrasta odgajanje djece u vjeri treba prepustiti prije svega obiteljima.

Naknadno se ispostavilo kako je uvođenje vjerskog odgoja u vrtiće zapravo inicijativa Islamske zajednice BiH koja se pri tom poziva na ustavom i zakonom zajamčena prava na vjerski odgoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene