Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ususret izborima

Nova prilika za pokazivanje: Plenković svečano uručio ugovore

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom uručivanju ugovora u okviru drugog Poziva Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Svečanost dodjele ugovora za 94 projekta teža od 50 milijuna eura, koji će u dječjim vrtićima diljem Hrvatske otvoriti 5080 dodatnih mjesta, održana je u srijedu u Zagrebu.

Dodjeljujući ugovore vodstvima gradova i općina, predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da je cilj Vlade da na kraju trećeg poziva za financiranje u Hrvatskoj 97 posto djece bude obuhvaćeno najranijim obrazovanjem, a da je prije pandemije taj broj iznosio 78 posto.

Pročitajte i ovo Raspuštanje Sabora - 1 Ususret izborima Sabor se raspušta: Ovo su teme o kojima neće raspravljati

Čestitajući potpisnicima ugovora u društvu ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa i ravnatelja SAFU Dragana Jelića, Plenković je kazao da Hrvatska povećava kapacitet dječjih vrtića kako bi dostigla taj cilj.

S prvim pozivom koji je iznosio 163 milijuna eura, kojim je predviđena izgradnja i dogradnja 248 dječjih vrtića, drugi poziv je dodao 50 milijuna eura u 94 dječja vrtića. To je ukupno 342 ulaganja i 21.000 novih mjesta u vrtićima, kazao je Plenković.

Naglasio je da karta rasporeda investicija pokazuje da je središnja vlast vodila računa o ravnomjernom razvoju Hrvatske bez obzira gdje se nalazio grad i koja je politička opcija u njemu na vlasti.

Ukupna investicija u Hrvatskoj u obrazovanje svih uzrasta od predškolskih ustanova do visokoškolskih institucija iznosi 2,5 milijarda eura, što nije bilo nikada u Hrvatskoj, kazao je hrvatski premijer i zaključio da će sva djeca u školi imati besplatan obrok.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama na skijalištu Petero članova obitelji pronađeno mrtvo, za jednim se još traga: Zabava koja se pretvorila u horor

Ministar Fuchs rekao je da je u pitanju sukcesivan smišljeni plan unaprjeđenja obrazovanja u Hrvatskoj. Izrazio je nadu da će svako dijete u Hrvatskoj u sljedećem mandatu imati mjesto u dječjem vrtiću, čak i u gradu Zagrebu koji, smatra Fuchs, "ima itekakvih problema s izgradnjom vrtića iz više razloga“.

Kad ova druga faza ulaganja bude završena, ona će s prvom fazom donijeti preko 20.000 novih mjesta u vrtićima, a u varijanti nastavka financiranja, jer najavljujemo i raspisivanje trećeg poziva za izgradnju i dogradnju dječjih vrtića, to bi se trebalo približiti brojci od 30.000 i na taj bi način, de facto, sva djeca imala mjesto u vrtićima, kazao je.

Napomenuto je da je za općine i gradove na područjima ispodprosječne razvijenosti, kojima sredstva poziva za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova ne budu dostatna za dovršetak planirane izgradnje u državnom proračunu za 2024. i 2025. godinu osigurano dodatnih 8,6 milijuna eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene