Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razmjenjuju optužbe

BiH: Obrat u istrazi o smrti Davida Dragičevića iz Banje Luke, čija je smrt dovela do najmasovnijih prosvjeda u RS-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smrt Davida Dragičevića, mladića iz Banje Luke koji je pronađen mrtav 24. ožujka na ušću rječice Crkvine u Vrbas u tom gradu, okvalificirana je kao ubojstvo odlukom koju je donijelo okružno tužiteljstvo, potvrđeno je u srijedu. Međutim, ta činjenica nije bila dovoljan razlog da bi vladajuća većina u parlamentu Republike Srpske podržala zaključke posebnog parlamentarnog istražnog povjerenstva, koje je ukazalo na tu činjenicu, i stoga su zatražili odgovornost policije za koju se pretpostavlja da je pokušala zataškati cijeli slučaj.

Smrt Davida Dragičevića (21) slučaj je koji je doveo do najmasovnijih prosvjeda u RS-u i istodobno poslužio kao sredstvo obračuna oporbe i vlasti koju kontrolira Milorad Dodik. Provjereno je istražilo detalje te priče.

Pročitajte i ovo Okupljeni prosvjednici u Rusiji Opresija se nastavlja VIDEO Stotine uhićenih u prosvjedima zbog smrti Alekseja Navaljnog: Privedeni i novinari Davor Dragičević (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) "Pravda za Davida" Otac ubijenog mladića objavio zahtjeve i dao rok: "Za sve što se dogodi odgovornost će snositi Milorad Dodik"

Zastupnici iz vladajuće većine u entitetskom parlamentu u srijedu su odbili podržati zaključke istražnog povjerenstva, koje je dobilo zadaću utvrditi činjenice vezane za tijek istrage o Dragičevićevoj smrti.

U predloženim zaključcima navedeno je kako "postoji osnovana sumnja da je David Dragičević ubijen", što zahtijeva žurno reagiranje tužiteljstva, a zbog počinjenih propusta predloženo je utvrđivanje odgovornosti ministra unutarnjih poslova RS Dragana Lukača te još nekolicine drugih visokih dužnosnia MUP-a, kao i Zavoda za sudsku medicinu, čiji su forenzičari tvrdili kako je Dragičević zapravo nastradao nesretnim slučajem, odnosno utapanjem.

"Parlamentarna većina postala je suučesnikom u prikrivanju istine i pravde, prikrivanju ubojstva Davida Dragičevića", izjavio je novinarima nakon glasanja u parlamentu predsjednik istražnog povjerenstva Branislav Borenović, ujedno zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a i predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) koja je u RS-u u oporbi.

Odgovornost za odbijanje parlamentarne većine da prihvati zaključke istražnog povjerenstva prebacio je na predsjednika RS-a Milorada Dodika i druge lidere stranaka koje čine vladajuću većinu.

Zastupnik Dragan Čavić, još jedan oporbeni zastupnik, kazao je kako je tijekom dana od banjolučkog okružnog tužitelja dobio potvrdu da je smrt Davida Dragičevića kvalificirana kao ubojstvo te će se u tom smjeru voditi istraga.

"Tužiteljstvo je dobilo suglasnost suda i jutros je uputilo MUP-u RS-a predmet na postupanje", kazao je Čavić.

Tek nakon toga ministar unutarnjih poslova RS-a Lukač na konferenciji za novinare potvrdio je kako je iz tužiteljstva stigao nalog za provedbu istrage, ali je inzistirao na tome da u njemu nema elemenata koji podupiru teze o prikrivanom ubojstvu.

Lukačevo je tumačenje kako tužiteljstvo drži da je Dragičević bježeći od za sada nepoznatih osoba s kojima se sukobio upao u korito rječice i tamo se utopio.

"Konstrukcije su da je Dragičević bio otet, zatočen i zlostavljan, a te je tvrdnje, nažalost, prihvatio Davidov otac", kazao je Lukač.

"David Dragičević je 18. ožujka na nepoznat način završio u rijeci Crkvina i tamo je došlo do utapanja", kazao je Lukač predbacujući tužiteljstvu jer je tri mjeseca čekalo kako bi okvalificiralo slučaj iako je to, kako tvrdi, moglo biti obavljeno za tri dana.

Otac Davida Dragičevića Davor koji već mjesecima tvrdi kako je njegov sin ubijen na Facebooku je također napisao kako je napokon dobio potvrdu da je bio u pravu.

“Upravo sam pričao s (okružnim) tužiteljem Želimirom Lepirom i djelo je okvalificirao kao ubojstvo. Pravda za Davida”, napisao je Dragičević koji tvrdi kako činjenice o ubojstvu njegova sina uporno pokušavaju prikriti u policiji RS-a jer žele zaštititi ubojicu ili ubojice.

On je najavio za 7. srpnja u Banjoj Luci novo veliko prosvjedno okupljanje kako bi na entitetske vlasti izvršio novi pritisak u cilju provedbe brze i učinkovite istrage.

Vlast i Milorad Dodik osobno svakodnevne prosvjede na središnjem banjolučkom trgu opetovano su tumačili kao oblik političkog pritiska.

"Ta politizacija prevršila je mjeru i to traganje za istinom poprima sve više politički značaj", izjavio je ranije Dodik.

Davor Dragičević na to mu je odgovorio porukom kako je Dodik taj koji je u cijeli slučaj uvukao politiku, pa će se sada suočiti s posljedicama te odluke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene