Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apel vlastima

"NE VIDIM RAZLOG ZA PRITVOR" Čović pozvao na puštanje na slobodu uhićenih pripadnika HVO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović izrazio je u četvrtak negodovanje zbog uhićenja bivših časnika i pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane u Orašju u vrijeme katoličkih svetkovina i nakon posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, te je pozvao na njihovo puštanje na slobodu tvrdeći da ne postoje razlozi za njihovo zadržavanje u pritvoru.

"Želim iskazati krajnje negodovanje, jer ne vidim niti jedan razlog da niti jedna osoba koja odgovara zakonima danas - nakon 20 godina bude zatvorena zbog tobožnjeg utjecaja na svjedoke. Dogodilo se to na praznik Svih svetih, nakon posjeta najviših dužnosnika vlade Hrvatske", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Sarajevu.
Pri tome je rekao kako ne želi utjecati na rad pravosuđa ali je upozorio kako je uhićenje desetorice bivših hrvatskih časnika i vojnika došlo u vrlo osjetljivo vrijeme.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman nakon optužbi SAD-a Grlić Radman o Čoviću: "Podržavamo sve legitimne predstavnike bosanskohercegovačkih Hrvata" Dragan Čović - 1 Potrebna dvotrećinska većina Čović nije optimističan: "Teško ćemo mi promijeniti i zarez u Ustavu s obzirom na odnose koje imamo na političkoj sceni"

"Uznemirli smo jedan dio bosanskohercegovačke javnosti. Ne govorim je li netko napravio kazneno djelo ili ne. Ne vidim razloga da u jednoj maloj sredini, na blagdane odvedete 10 ljudi iz domova. Svi su se odazivali na pozive institucija, a sada su otvorili 100 pitanja koja nam nisu trebala u ovom trenutku", dodao je Čović.

On je dodao da se kod ovakvih odluka mora biti krajnje obazriv, pogotovo institucije koje ih donose. Dodao je da je o slučaju danas razgovarao s članovima Predsjedništva uz međusobno uvažavanje.

Odvjetnik Almin Dautbegović koji zastupa prvoosumnjičenog generala HVO-a Đuru Matuzovića rekao je u četvrtak za Hinu da ne postoji nijedan razlog za zadržavanje njegova klijenta u pritvoru te je potvrdio da piše žalbu na jučerašnje rješenje Suda BiH. Najavio je da će sutra uložiti žalbu Sudu BiH.

Naveo je nevjerodostojnim objašnjenja da bi, ako se puste na slobodu, osumnjičeni mogli pobjeći u Hrvatsku kao i da bi mogli utjecati na svjedoke budući da su od navodnih zločina protekle 23 godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene