Joe Biden i Vladimir Putin
Joe Biden i Vladimir Putin Foto: Afp

Američki predsjednik u utorak je predbacio Rusiji da širenjem dezinformacija želi utjecati na parlamentarne izbore koji će se 2022. održati u Sjedinjenim Državama, u govoru pred obavještajnim službama.


"Pogledajte što Rusija već radi s izborima 2022. i dezinformiranjem. To je očito kršenje našeg suvereniteta", rekao je u prigodi posjeta Glavnom uredu za nacionalno obavješćivanje blizu Washingtona, smjerajući na informacije koje svakodnevno prima o tome.

Vezani članci Ruski predsjednik Vladimir Putin Rusi grade novi grad na krajnjem istoku: Putin otkrio ime novog industrijskog centra s 300 tisuća stanovnika Ruski predsjednik Vladimir Putin VIDEO Učenik ispravio Putina na satu povijesti, ravnatelj ga opomenuo zbog drskosti. Kremlj: "Nadamo se da neće naknadno biti kažnjen"

Američki predsjednik ujedno je napao ruskog kolegu Vladimira Putina.

Ruski predsjednik "ima velik problem, on vodi gospodarstvo koje ima nuklearno oružje, izvore nafte i ništa više", rekao je Joe Biden te dodao: "Mislim da je zbog toga još opasniji."

Američki predsjednik izrazio je i zabrinutost zbog sve češćih računalnih napada pomoću ransomwarea, računalnog programa koji korisniku blokira pristup računalu i od njega traži plaćanje otkupnine, najčešće u bitcoinima, u zamjenu za ključ kojim ćete vratiti pristup podatcima.

"Nađemo li se u ratu, u pravom oružanom ratu s nekom velesilom, bit će to zbog hakerskog napada", istaknuo je.

U jesen 2022. u SAD-u se trebaju održati takozvani izbori na sredini mandata, na kojima će se obnoviti mjesta u Zastupničkom domu i trećina mjesta u Senatu.

SAD je nedavno optužio Kinu za velik računalni napad u ožujku na servis e-pošte Exchange Microsoft grupe i Bijela kuća je više puta pozivala Rusiju da suzbija napade ransomwareom koji se izvode s njezina tla.