Samit američkog i ruskog predsjednika Joea Bidena i Vladimira Putina završen je nešto iza 17 sati u srijedu, ranije nego se očekivalo, javile su svjetske agencije.


Prva runda razgovora u kojoj su uz Bidena i Putina bili i njihovi ministri vanjskih poslova Antony Blinken i Sergej Lavrov trajala je gotovo dva sata. Nakon stanke, samit je nastavljen u proširenom sastavu.

Vezani članci Joe Biden Odgovor na nasilno gušenje prosvjeda: Biden uvodi nove sankcije kubanskoj policiji, traži i određeno izvješće Ruska baza na Sjevernom polu - 1 Što se krije iza novog poteza Rusije, zbog kojeg bi ponovno mogle porasti napetosti među svjetskim silama? "To su sve sastavnice recepta za tenzije, koje se događaju sve češće"

Biden je napuštajući Vilu Grange gdje je održan samit pred novinarima dignuo palac gore, a potom ušao u automobil.

Odnosi između Washingtona i Moskve nekoliko posljednjih godina se pogoršavaju, posebno nakon ruske aneksije Krima 2014., te američkih optužbi o ruskom miješanju u predsjedničke izbore 2016. na kojima je pobijedio Donald Trump.

Putin: "Biden me nazvao i objasnio zašto me nazvao ubojicom"

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je kazao da mu je američki predsjednik preko telefona objasnio zašto ga je u ožujku nazvao "ubojicom" te da je zadovoljan datim objašnjenjem, da bi se odmah osvrnuo na masovne pogibije civila u Afganistanu i Iraku zapitavši se tko je u tom slučaju ubojica. 

Biden je Putina nazvao "ubojicom" u ožujku u razgovoru za ABC.

"Što se tiče tih oštrih izjava, što da vam kažem, nije nam to strano. Predsjednik Biden me nakon toga nazvao i razmijenili smo mišljenja o tome. Zadovoljan sam objašnjenjima", kazao je Putin novinarima nakon samita u Ženevi.

Potom je ruski čelnik nabrojio sve američke grijehe glede brojnih kršenja ljudskih prava te kazao da američka vojska snosi odgovornost za ubojstva civila u Afganistanu i Iraku.

"Tko je za to odgovoran? Tko je tu ubojica?", zapitao je Putin.

Biden: "Učinio sam ono zbog čega sam i došao"

Američki predsjednik Joe Biden rekao je ruskome kolegi Vladimiru Putinu da će "uvijek na pregovarački stol stavljati pitanja ljudskih prava", rekao je u srijedu nakon prvog bilateralnog sastanka s ruskim kolegom u Ženevi.

Biden i Putin na sastanku su se dogovorili nastaviti razgovore o kontroli naoružanja i vratiti veleposlanike koje su povukli ranije ove godine.

"Nije stvar u tome da mi progonimo Rusiju zbog kršenja ljudskih prava. Riječ o tome tko smo mi", objasnio je Biden.

"Kako mogu biti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, a da ne govorim protiv kršenja ljudskih prava", rekao je Biden koji se novinarima obratio nakon ruskoga kolege.

Također je kazao da potezi ruskog predsjednika "umanjuju" položaj njegove zemlje na svjetskoj pozornici.

"Kako bi to izgledalo da se mi upuštamo u aktivnosti u koje se on upušta? To umanjuje izglede zemlje koja se očajnički trudi da održi svoj status jedne od velesila", rekao je Biden.

Putinu je, nastavio je Biden, kazao da "nam trebaju neka temeljna pravila kojih se svi možemo pridržavati".

"Učinio sam ono zbog čega sam i došao", rekao je Biden.

Potvrdio je da se također razgovaralo o sudbini američkih državljana u ruskim zatvorima. Putin je kazao da vjeruje da se po tom pitanju može pronaći kompromis, iako nije dao naslutiti da je na vidiku neki dogovor o razmjeni zatvorenika.

Putin pohvalio Bidena

Nakon susreta Putin je na konferenciji za novinare kazao kako su razgovori bili vrlo konstruktivni te dodao kako nije bilo osjećaja neprijateljstva. Obje strane pristale su vratiti diplomate izbačene iz zemalja.

Ruski predsjednik kazao je kako su se dotakli i teme ulaska Ukrajine u NATO savez.

Na sastanku su se obvezali da će nastaviti dijalog o cyber sigurnosti, a Putin kaže kako je SAD-u dao detaljne informacije o cyber napadima, no nije dobio odgovor.

Bidenu je uputio neočekivani kompliment i nazvao ga iskusnim državnikom.

"Puno je drugačiji od predsjednika Trumpa", kazao je Putin, javlja BBC. No nije ga pozvao u Moskvu, kao što nije dobio ni poziv u Bijelu kuću.

"Za takve susrete i posjete moraju postojati pravi uvjeti", rekao je.

Iako je pohvalio Bidena, Putin kaže kako ne zna hoće li se poboljšati odnosi dviju zemalja.

Putin tvrdi i da Rusija ne militarizira Arktik već da obnavlja infrastrukturu iz doba Sovjetskog saveza. Na tom području trebali bi surađivati s SAD-om, smatra ruski predsjednik.

Zamjena zatvorenika

Ruski predsjednik kazao je kako su se dotakli i teme američkih državljana u ruskim zatvorima. Dodao je kako bi moglo doći do kompromisa, no nije išao u detalje.

O pucnjavama u SAD-u i ljudskim pravima

Putin je kritizirao stalne pucnjave u Americi i odnos SAD-a prema ljudskim pravima. Kazao je kako je sve što se događa u zemljama odgovornost vođa.

"Pogledajte američke ulice, svaki dan događaju se ubojstva. Ne stigneš ni otvoriti usta i upucaju te", kazao je Putin te se pitao kako se poštuju ljudska prava kad postoje optužbe da CIA ima zatvore u kojma muči ljude diljem svijeta.

Nuklearna stabilnost

Ruski predsjednik kaže kako su obje zemlje odgovorne za nuklearnu stabilnost te je najavio kako će SAD i Rusija razmotriti promjene nedavno produženog ugovora New Start.

Joe Biden i Vladimir Putin
Biden i Putin na sastanku Foto: Afp

O Navaljnom

Putin je odgovorio i na pitanje o svom najistaknutijem kritičaru Alekseju Navaljnom koji služi zatvorsku kaznu od dvije i pol godine zbog kršenja uvjetnog otpusta.

Kazao je kako je Navaljni znao da krši ruske zakone i da je znao da je tražen, ali je ipak došao u Rusiju.

"Namjerno je htio biti uhićen. Učinio je što je htio", kazao je ruski predsjednik.

Švicarski predsjednik poželio im plodonosni dijalog

Prije sastanka švicarski predsjednik Guy Parmelin poželio im je plodonosne razgovore u interesu njihovih dviju zemalja i svijeta.

"Želim vam plodonosni dijalog u interesu vaših dviju zemalja i svijeta", rekao je Parmelin ispred vile, dok su mu s lijeve i desne strane stajali Biden i Putin.

Joe Biden i Vladimir Putin
Vladimir Putin i Joe Biden Foto: Afp

Naglasio je da je za Švicarsku čast i zadovoljstvo ugostiti samit u Ženevi, gradu mira.

Švicarska je snažno lobirala da ugosti samit Biden-Putin, a Ženeva ima dugu povijest raznih sastanaka na vrhu.

Nakon kratke izjave švicarskog predsjednika Biden i Putin rukovali su se i ušli u vilu na samit.

Prva runda razgovora završena je nakon gotovo dva sata, izvijestila je novinska agencija TASS citirajući glasnogovornika Kremlja, Dmitrija Peskova.

Dva čelnika će napraviti kratki predah prije nego što se ponovno sastanu u širem sastavu, prenijela je novinska agencija RIA.

Višednevni posjet Europi

Kremlj i Bijela kuća pokušali su umanjiti očekivanja od susreta do kojeg dolazi na kraju Bidenova prvog višednevnog posjeta Europi u svojstvu američkog predsjednika, tijekom kojeg je posljednjih dana imao susrete s čelnicima skupine G7 - najrazvijenijih zemalja svijeta, sa svojim partnerima u NATO-u te s čelnicima Europske unije.

"Jasno ću dati do znanja predsjedniku Putinu da postoje područja na kojima možemo surađivati ako se za to odluči", rekao je ranije Biden. A za područja u kojima se ne slažu kazao je "da će jasno dati do znanja gdje su crvene linije".

Putin će istaknuti ruske ''crvene linije''

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije u srijedu za ruske medije da će na sastanku s američkim predsjednikom Putin također istaknuti "crvene linije" koje se ne mogu prijeći.

"Bez sumnje, svaka zemlja jasno određuje svoje crvene linije. S tim u vezi, predsjednik Putin to čini vrlo jasno", rekao je.

"Siguran sam da će on u razgovoru s gospodinom Bidenom ponoviti te crvene linije", naglasio je Peskov.