Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Bez državljanstva BIH ostalo 367 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine potvrdilo je u srijedu odluke o oduzimanju bosanskohercegovačkog državljanstva za 367 osoba, uglavnom podrijetlom iz afro-azijskih zemalja.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak izjavio je novinarima u Sarajevu da je Vijeća ministara razmatralo i prihvatilo izvješće posebnog povjerenstva za provjeru državljanstva BiH koje je dodijeljeno strancima tijekom rata i neposredno nakon njega.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osuđivani nasilnik Stravičan zločin u susjednoj zemlji: Ubio bivšu partnericu pred djetetom pa ga oteo U Sarajevu održan prosvjed podrške Palestincima - 7 "Uništava sve pred sobom" FOTOGALERIJA U Sarajevu održan prosvjed podrške Palestincima: "Izrael je najgori okupator na svijetu"

To povjerenstvo nastalo je kao rezultat napora da se ispitaju
optužbe po kojima su državljanima BiH u ratnom kaosu postale i osobe povezane s terorističkim aktivnostima.

Provjerama je utvrđeno da je 367 osoba državljanstvo BiH steklo nezakonito pa im je ono i oduzeto.

Među onima koji su ostali bez državljanstva BiH su 72 državljanina Turske, 31 takva osoba podrijetlom je iz Egipta, 30 iz Alžira, 21 iz Sirije, 27 iz Tunisa te 23 iz Sudana. Bez putovnice BiH ostalo je i 20 Rusa.

U većini spornih slučajeva državljanstva BiH stečena su temeljem zakonske odredbe koja je tu mogućnost davala osobama koje su se borile u redovima Armije BiH.

Vijeće ministara BiH obvezalo je povjerenstvo za provjeru
državljanstva da o svim spornim slučajevima izvijesti Tužiteljstvo BiH koje bi trebalo razmotriti poduzimanje mjera protiv osoba odgovornih za protuzakonitu dodjelu državljanstva.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH istom je odlukom dobilo nalog da utvrdi tko je i pod kojim okolnostima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH donosio odluke o protuzakonitim primanjima u državljanstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene