Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Vlada će izaći ojačana nakon glasovanja o povjerenju predviđenom navečer u talijanskom parlamentu, pokrenutom na inicijativu premijera Silvija Berlusconija', kazao je ministar vanjskih poslova Franco Frattini.


Na pitanje novinara, Frattini je izjavio kako je uvjeren da će Il Cavaliere i njegov desni centar ponovno dobiti povjerenje parlamenta, unatoč razmiricama sa svojim bivšim saveznikom Gianfrancom Finijem.

>> FOTO: Mladi Berlusconi pozira naoružan

Vezani članci Slika nije dostupna Frattini: RH 2012. postaje punopravna članica EU Slika nije dostupna EU donijela paket sankcija protiv Irana

Berlusconi je u govoru održanom jutros pred članovima Zastupničkog doma kazao kako smatra da je potrebno ponovno satkati niti nacionalne povezanosti' te 'okončati osobnu osvetoljubivost', što su promatrači ocijenili kao izravnu aluziju na razmirice unutar njegove stranke te njegov osobni sukob s Finijem. Glasovanje o povjerenju trebalo bi početi oko 17.00 sati.

Berlusconi računa na potporu 'onih koji su već glasovali za njega' i još nekolicine, kazao je Frattini.

Fini i 34 njegova istomišljenika okrenuli su leđa Berlusconiju, što bi, prema mišljenju promatrača moglo dovesti i do pada talijanske vlade. Berlusconi u srijedu u parlamentu postavlja pitanje povjerenja vladi nakon govora o vladinim prioritetima u drugom dijelu mandata.

Politička kriza u Italiji nastala je nakon Finijeve odluke o tomu da izdvoji svoje zastupnike iz zajedničkoga zastupničkog kluba desnog centra, u kojemu su Berlusconijevi zastupnici i zastupnici čelnika Sjeverne lige Umberta Bossija. (Hina)