Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Deutsche Telekom (DT) špijunirao je više novinara nego je prvotno priznao, javljaju njemački mediji pozivajući se na pravosudne izvore u Bonnu.


"U aferi s praćenjem telekomunikacija oštećeno je više novinara i oni su o tomu već obaviješteni kako bi mogli pokrenuti privatne tužbe protiv Deutsche Telekoma", rekao je viši državni odvjetnik u Bonnu Friedrich Apostel za Westdeutsche Rundfunk (WDR).

Vezani članci Rusko veleposlanstvo u Berlinu Misteriozna smrt djelatnika ruskog veleposlanstva u Berlinu: Povezan s ruskom tajnom službom? Novinarstvo na udaru tužbi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prošle godine napadnuto je 908 novinara. Europska komisija: "Nekažnjivost zločina nad novinarima mora prestati"

Time je potvrđeno pisanje dnevnika Handelsblatta koji je u izdanju od srijede naveo da je Deutsche Telekom pratio telekomunikacije "pet do šest" novinara, a ne samo jednog, kako je to na početku afere u svibnju priznala Uprava DT-a.

"Financial Times Deutschland" tvrdi da je zbog nezakonita praćenja i pohrane podataka o telekomunikacijskom prometu pokrenuta istraga protiv trojice djelatnika DT-a.

Vodstvo te tvrtke ustvrdilo je da "nije iznenađeno" proširenjem afere te je podsjetilo na to da je samoprijavom kod državnog odvjetništva DT sam započeo rasvjetljavanje te afere.

Predsjednik Poslovnog odbora DT-a Rene Obermann je potkraj svibnja objavio da je vrh tvrtke 2005. i 2006. prikupljao brojeve svojih zaposlenika i novinara s kojima su bili u kontaktu kako bi bila otkrivena mjesta curenja povjerljivih podataka u javnost. Tijekom akcija prikupljanja telekomunikacijskih podataka, pod kodnim nazivima "Clipper" i "Rheingold", prikupljeno je nekoliko stotina tisuća telefonskih brojeva, među ostalim novinara koji su pisali o Telekomu, ali i njihovih privatnih kontakata.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju