Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Berlin: Deutsche Telekom špijunirao novinare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deutsche Telekom (DT) špijunirao je više novinara nego je prvotno priznao, javljaju njemački mediji pozivajući se na pravosudne izvore u Bonnu.

"U aferi s praćenjem telekomunikacija oštećeno je više novinara i oni su o tomu već obaviješteni kako bi mogli pokrenuti privatne tužbe protiv Deutsche Telekoma", rekao je viši državni odvjetnik u Bonnu Friedrich Apostel za Westdeutsche Rundfunk (WDR).

Pročitajte i ovo Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed'' Andrej Plenković Borba protiv lex AP Sve više organizacija protiv Plenkovićeva plana: "Ovim zakonom žele ušutkati novinare"

Time je potvrđeno pisanje dnevnika Handelsblatta koji je u izdanju od srijede naveo da je Deutsche Telekom pratio telekomunikacije "pet do šest" novinara, a ne samo jednog, kako je to na početku afere u svibnju priznala Uprava DT-a.

"Financial Times Deutschland" tvrdi da je zbog nezakonita praćenja i pohrane podataka o telekomunikacijskom prometu pokrenuta istraga protiv trojice djelatnika DT-a.

Vodstvo te tvrtke ustvrdilo je da "nije iznenađeno" proširenjem afere te je podsjetilo na to da je samoprijavom kod državnog odvjetništva DT sam započeo rasvjetljavanje te afere.

Predsjednik Poslovnog odbora DT-a Rene Obermann je potkraj svibnja objavio da je vrh tvrtke 2005. i 2006. prikupljao brojeve svojih zaposlenika i novinara s kojima su bili u kontaktu kako bi bila otkrivena mjesta curenja povjerljivih podataka u javnost. Tijekom akcija prikupljanja telekomunikacijskih podataka, pod kodnim nazivima "Clipper" i "Rheingold", prikupljeno je nekoliko stotina tisuća telefonskih brojeva, među ostalim novinara koji su pisali o Telekomu, ali i njihovih privatnih kontakata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene