Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠPIJUNIRAO ZA CIA-u?

Beogradski mediji otkrili identitet dužnosnika osumnjičenog za špijunažu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema operativnim podacima na koje se poziva beogradski Blic ne imenujući svoje izvore, otkriveni dužnosnik MUP-a Srbije "nije radio za novac, već za poziciju u policiji", a priveden je i saslušan, navodno, još početkom listopada, ali je nastavio redovito dolaziti na posao.

Beogradski tisak otkrio je danas ime visokog dužnosnika MUP-a Srbije osumnjičenog da je odavao informacije iz vrha srbijanske policije operativcima američke obavještajne agencije CIA-e u Beogradu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok Potraga za tijelom djevojčice - 1 Nema rezultata Dankini krvnici tijelo su premjestili više puta? Policija će ponovno proći već pretraženo područje

Dužnosnik MUP-a identificiran je kao Veljko Popara, a prema pisanju beogradskog lista Blic otkriven je "s dokumentima koje je trebao predati operativcima američke ambasade, odnosno CIA-e".

Pisanje tiska o navodnom odavanju povjerljivih informacija uslijedilo je dva dana nakon što je srbijanski premijer Aleksandar Vučić na tiskovnoj konferenciji optužio neimenovane dužnosnike Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP-a Srbije da su odavali podatke pripadnicima inozemnih obavještajnih službi te izjavio da je pojačano djelovanje vanjskih obavještajnih agencija u Srbiji "i sa zapada i s istoka".

Vučić je, poslije prekjučerašnje sjednice Ureda za koordiniranje službi sigurnosti, kojom je predsjedao, na presici priopćio da su u Srbiji uhićene osobe "zbog nelegalnih aktivnosti" vezanih uz teritorij Crne Gore, uključujući i praćenje crnogorskog premijera Mile Đukanovića. Vučić je naveo da se privedene osobe nalaze u Beogradu, implicirajući da "postoje elementi" umiješanosti inozemnih službi.

Redovito izvještavao Amerikance

Prema operativnim podacima na koje se poziva beogradski Blic ne imenujući svoje izvore, otkriveni dužnosnik MUP-a Srbije "nije radio za novac, već za poziciju u policiji", a priveden je i saslušan, navodno, još početkom listopada, ali je nastavio redovito dolaziti na posao.

Popara, kojeg nijedan srbijanski dužnosnik još nije javno imenovao, u UKP-u je bio na mjestu pomoćnika načelnika, a u opisu posla mu je bila suradnja sa stranim policijskim službama, navodi Blic.

Ovaj policijski dužnosnik sumnjiči se da je "Amerikance redovito izvještavao o aktivnostima u uredu ministra Nebojše Stefanovića, kadrovskim promjenama, stanju u službi kao i policijskim akcijama na terenu", navodi beogradski list.

Istodobno, provladin tabloid Informer navodi kako je "CIA ucijenila MUP Srbije" snimkom ubojstva dvojice vođa takozvanog zemunskog kriminalnog klana osumnjičenog za ubojstvo premijera Zorana Đinđića prilikom akcije uhićenja u jednom beogradskom naselju.

Informer tvrdi da "dvojica najviših dužnosnika policije još od 2003. godine rade za CIA-u, kojoj dostavljaju državne tajne". "SAD ima snimke i iskaz svjedoka koji dokazuju da su policajci hladnokrvno strijeljali šefove zemunskog klana", piše Informer i najavljuje da "slijedi čistka i uhićenje agenata".

Američki veleposlanik u Srbiji Kyle Scott odbio je komentirati tvrdnje o navodnoj umiješanosti američkih dužnosnika. "Pročitao sam u novinama šta je rekao premijer Srbije, ali nemam dovoljno informacija o tome. Nemam komentar", rekao je američki veleposlanik u Beogradu novinarima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene