Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Usvajanjem odluke za poništenje presude kojom je Mihailović poslije završetka Drugog svjetskog rata osuđen na smrt strijeljanjem, Dragoljub Draža Mihailović je rehabilitiran.


Na dnevnom redu beogradskog višeg suda danas je bila Objava odluke Višeg suda za zahtjev za rehabilitaciju nekadašnjeg zapovjednika kraljevske vojske i četničkog vođe iz Drugoga svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića.

Karamarko: 'Četnički je pokret ostavio krvav trag u Hrvatskoj, to će loše utjecati na odnos sa Srbijom'

Uz gromoglasni pljesak u sudnici Viši sud u Beogradu, nešto iza 11 sati, rehabilitirao je generala Dragoljuba Draže Mihailovića!

Vezani članci Eksplozija u tvornici oružja u Beogradu Istraga u tijeku: U eksploziji tvornice raketa u Beogradu dva radnika poginula, četvorica se bore za život Eksplozija u tvornici oružja u Beogradu Eksplozija u tvornici oružja: Poginula dva radnika, najmanje 16 ozlijeđenih

“Usvaja se zahtjev za rehabilitaciju generala Dragoljuba Draže Mihailovića i poništava se presuda Vojnog vijeća Vrhovnog suda FNRJ od 15. srpnja 1946. godine u djelu koji se odnosi na komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini, rođenog 27. travnja 1893. godine u Ivanjici od oca Mihaila i majke Smiljane rođ. Petrović, od dana njenog donošenja, kao i sve pravne posljedice navedene odluke, a rehabilitirano lice smatra se neosuđivanim!”, navodi se u presudi.

Odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića: 'Za očekivati je incidente ili makar verbalni okršaj'

Ispred Palače pravde i dalje traje pravi verbalni 'rat' između onih koji podržavaju rehabilitaciju nekadašnjeg zapovjednika kraljevske vojske i oporbe.

Iz Beograda za Dnevnik.hr izvještava Andrija Jarak

Ispred Višeg suda u Beogradu i prije izricanja konačne odluke već se okupilo nekoliko stotina pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta, kao i pripadnici Radikalne stranke Srbije. Ispred Suda nalazi se i stotinjak pripadnika specijalne policije. Uskoro se očekuje i dolazak najpoznatijeg radikala Vojislava Šešelja.

Prema posljednjim informacijama s terena, odluka suda bit će pozitivna po četničkog vođu Dragoljuba Draže Mihailovića. Sud bi ga ipak mogao rehabilitirati čime će biti poništena odluka iz 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog suradnje s nacističkim okupatorima.

Pripadnici Ravnogorskog pokreta i srpskih Radikala ispred Suda, dižući transparent na kojem stoji: "Smrt fašizmu, sloboda narodu", skandiraju "Tito ustaša", "Tito ubojico", "Tito izdajico". S druge se strane nalaze antifašisti s transparentima koji prikazuju mrtvačke glave te im uzvraćaju pjesmom: “Ustaše i četnici zajedno ste bježali” i “Služili ste Hitleru”.

Za sada je sve na verbalnom sukobu jer se između dvije frakcije nalazi kordon od oko stotinjak pripadnika spacijalne policije.

Prvi zahtjev za rehabilitaciju podnio je Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović 2006. godine, a kasnije mu se pridružilo još nekoliko udruga i stranaka. Postupak rehabilitacije počeo je 16. rujna 2010. godine od kada su saslušani deseci svjedoka, povjesničara, preslušani audio snimci sa suđenja i prikupljena brojna dokumentacija.

Beogradski sud utvrdio je da je presuda Mihailoviću donesena u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju