Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije iz Hrvatske

'Rehabilitacija Draže Mihailovića je skandalozna, nedopustiva i povratak u mračna vremena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Riječ je o unutarnjoj stvari susjedne države s kojom želimo biti u dobrim odnosima, no svima je jasno tko je bio Draža Mihajlović, koji je kolaborirao s Nijemcima i učinio brojne zločine", kazao je Karamarko

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko ocijenio je u četvrtak da je presuda Vrhovnog suda u Beogradu kojom je rehabilitiran četnički vođa Draža Mihajlović loša stvar koja može utjecati na odnose dviju zemalja.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati Tomislav Karamarko na općem saboru HDZ-a govorio i o svojoj kandidaturi Karamarko savjetuje vodstvu HDZ-a da osnuje Domoljubnu koaliciju broj dva

Rehabiliticija Draže Mihajlovića nije dobra, četnički pokret ostavio je krvav trag u Hrvatskoj i to će sigurno utjecati na odnose dviju zemalja, rekao je Karamarko nakon polaganja vijenca kod spomen-kuće prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a Franje Tuđmana naglasivši da se srpska politika mora o tome jasno očitovati.

Drama u Beogradu - 'Četnici i partizani' ispred Suda: 'Tito ubojico' - 'Služili ste Hitleru'

"Riječ je o unutarnjoj stvari susjedne države s kojom želimo biti u dobrim odnosima, no svima je jasno tko je bio Draža Mihajlović, koji je kolaborirao s Nijemcima i učinio brojne zločine", kazao je Karamarko novinarima.

Komentirajući ocjene Europske komisije o ekonomskoj politici hrvatske Vlade, Karamarko je rekao kako je to "kao kad vam roditelj dođe s roditeljskog sastanka, a vi imate šest jedinica i dobijete preporuku da ih morate ispraviti". Dodao je da hrvatska Vlada "packe iz Bruxellesa" pretvara u svoje političke pobjede.

Na upit novinara što misli o porezu na nekretnine Karamarko je rekao da ga on ne bi uvodio, a što se tiče presude u slučaju Udruge Franak izjavio je kako očekuje da će se potaknuti trajno i pravedno rješenje između štediša, Vlade i banaka.

Karamarko je u četvrtak nazočio i proslavi 25. obljetnice ustroja HDZ-ove podružnice u Velikom Trgovišću, te promociji knjige "Tuđmanov arhiv".

Pupovac: nemam razumijevanja za rehabilitaciju Draže Mihailovića

Saborski zastupnik i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u četvrtak je izjavio kako, kao antifašist i sljedbenik partizanskog pokreta, nema razumijevanja za odluku beogradskog Višeg suda, koji je usvojio zahtjev za rehabilitacijom četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića.

"Kao zagovornik i sljedbenik antifašističkih vrijednosti i partizanskog pokreta sasvim sigurno nemam razumijevanja za tu odluku", kratko je Pupovac rekao novinarima u Puli, gdje je s ostalim saborskim zastupnicima nacionalnih manjina potpisao Deklaraciju protiv nesnošljivosti i etnocentrizma u Hrvatskoj.

Zahtjev za rehabilitacijom Mihailovića podnijeli su njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori s beogradskog pravnog fakulteta Smilja Avramov i Kosta Čavoški te nekoliko srbijanskih udruga.

Tražili su poništenje presude jugoslavenskog suda 15. srpnja 1946. kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog suradnje s nacističkim okupatorima i oduzeta su mu sva građanska prava. Beogradski sud utvrdio je da je ta presuda donesena u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga.

Sabor: Rehabilitacija Mihailovića skandalozna, nedopustiva, povratak u mračna vremena

Odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca Draže Mihailovića za Josipa Salapića (HDSSB) je skandalozna, za Igor Kolmana (HNS) nedopustiva, dok Dragica Zgrebec (SDP) poručuje da to znači "povratak u mračna vremena Republike Srbije".

"Za nas je ova odluka skandalozna. Ta zemlja kao da se vraća u prošlost, a ne okreće se budućnosti", izjavio je u četvrtak saborski zastupnik HDSSB-a Josip Salapić novinarima u Hrvatskom saboru.

Ne bi ga, kaže, čudilo da se sutra donese i odluka da se rehabilitira Vojislava Šešelja, koji je otvoreno prijetio Hrvatskoj, i u smislu teritorijalnih pretenzija i ratnih pokliča.

"Mislim da je Srbija ovim potezom i skandaloznom odlukom učinila korak unazad u odnosima sa Hrvatskom. Očekivali smo da ćemo savjetima pomagati susjedima, no ovo što oni rade - od Šešelja do ovakve odluke, mislim da si ta zemlja utabava put u prošlost", kazao je Salapić.

Mišljenja je i kako bi hrvatska diplomacija trebala reagirati. "Ne možemo dozvoliti da oni koji su odgovorni za tisuće i tisuće ubijenih na ovakav način budu rehabilitirani. Očekujem da se oglasi vlada, premijer i ministrica vanjskih poslova te predsjednica RH jer takve poteze susjeda ne smijemo prešutiti i zabijati glavu u pijesak. Ako se ovo danas prešuti, onda je vlada zrela za odlazak", zaključio je Salapić.

Za Igora Kolmana (HNS) takva je odluka nedopustiva, a rehabilitacija zločina i zločinaca iz Drugog svjetskog rata je apsolutno nedopsutiva.

"To sigurno nije dobra poruka i vidjet ćemo kako će se dalje stvari razvijati", poručio je.

Za Dragicu Zgrebec (SDP) ova je odluka povratak u mračna vremena Republike Srbije. "Imat će značajan odjek na njeno približavanje EU, a i u Hrvatskoj izaziva, najmanje rečeno, jednu nelagodu", kazala je Zgrebec.

Miljenić: Rehabilitacija Mihailovića je velika pogreška

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić u četvrtak je izjavio da je "apsolutno zgrožen" odlukom beogradskog suda o rehabilitaciji četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića, dodajući da je to "silno velika pogreška kao što bi to bila rehabilitacija (Adolfa) Hitlera, (Benita) Mussolinija ili (Ante) Pavelića".

Upitan kako će ta odluka beogradskog suda utjecati na odnose Hrvatske i Srbije, Miljenić je naglasio da svaki fašizam treba osuditi jer u suprotnom to nije dobar temelj za građenje budućnosti.

"Te stvari u svijetu su već davno riješene i zna se tko je bio na strani dobra, a tko na strani zla. Otvarati to nakon 70 godina je silno velika pogreška jer je četnički pokret napravio silno zlo građanima Hrvatske", naglasio je Miljenić dodajući i da svaka zemlja sama sebi određuje puteve, budućnost, ciljeve i određuje na čemu se temelji.

"Za nas je Draža Mihailović bio zločinac i ostao je zločinac. Bio je fašist i točka", rekao je Miljenić dodajući da na Srbiji ostaje hoće li graditi budućnost na temelju antifašizma kao cijela Europa ili će je graditi na temelju nečeg drugog.

Viši sud u Beogradu u četvrtak je rehabilitirao četničkog vođu u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca, na zahtjev njegova unuka Vojislava Mihailovića, profesora s beogradskog pravnog fakulteta Smilje Avramov i Koste Čavoškog te nekoliko udruga. Oni su tražili poništenje presude jugoslavenskog suda 15. srpnja 1946. kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog suradnje s nacističkim okupatorima i oduzeta su mu sva građanska prava.

Postupak rehabilitacije počeo je 16. rujna 2010. od kada su saslušani deseci svjedoka, povjesničara, preslušani audio snimci sa suđenja i prikupljena brojna dokumentacija.

Beogradski sud utvrdio je da je presuda Mihailoviću donesena u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga.

Razočaran rehabilitacijom Mihailovića

Komentirajući odluku beogradskog suda o rehabilitaciji četničkog vođe iz Drugoga svjetskog rata Draže Mihailovića, ministar Ranko Ostojić je kazao kako se takvim činom može biti samo razočaran.

"Samo možete biti razočarani takvom odlukom bilo koga", kazao je potpredsjednik hrvatske vlade, dodajući kako se time ne mogu i neće promijeniti povijesne činjenice.

"Pobjedu u Drugom svjetskom ratu u antifašističkoj koaliciji su odnijeli partizani predvođeni Titom i tko god misli da može nekom presudom postići nešto drugo grdno se vara", kazao je Ostojić.

MVEP: Neovisno o svemu on je i dalje zločinac

Neovisno o odluci beogradskog suda Hrvatska i dalje drži da je četnički vođa Draža Mihailović bio ratni zločinac, priopćeno je u četvrtak iz ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Viši sud u Beogradu u četvrtak je usvojio zahtjev za rehabilitacijom četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića.

Ta odluka "ne mijenja hrvatski stav da je on ratni zločinac i zapovjednik kolaboracionističke vojske poražene u Drugome svjetskom ratu", priopćeno je iz MVEP-a.

Zahtjev za rehabilitacijom podnijeli su njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori s beogradskog pravnog fakulteta Smilja Avramov i Kosta Čavoški i nekoliko udruga.

Tražili su poništenje presude jugoslavenskog suda od 15. srpnja 1946. kojom je Mihailović osuđen na smrt i strijeljan zbog suradnje s nacističkim okupatorima i oduzeta su mu sva građanska prava.

'Neprihvatljiva revizija povijesti'

Hrvatska Vlada u četvrtak je, kao pogrešnu i neprihvatljivu reviziju povijesti, osudila odluku beogradskog Višeg suda o rehabilitaciji četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića čiji je četnički pokret u Drugom svjetskom ratu, ističu u Banskim dvorima, bio na strani zla što nikakva sudska odluka ne može promijeniti.

"Odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića pogrešna je i neprihvatljiva. Vlada Republike Hrvatske oštro osuđuje takvu reviziju povijesti jer je četnički pokret na čelu s Dražom Mihailovićem bio na strani zla i nepravde, surađivao je s fašističkim i nacističkim snagama, poražen je u Drugom svjetskom ratu i te činjenice ne može promijeniti nikakva sudska odluka", navode u Vladi.

Zaključuju kako je rehabilitacija ratnih zločinaca u suprotnosti s vrijednostima antifašizma, demokracije i suradnje na kojima se temelji moderna Europa.

(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene