Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osam sati pregovora

SASTANAK ČIJI ZAKLJUČAK ČEKA CIJELI SVIJET 'Postoje veliki problemi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Razgovarali smo o svim temama, pa i najtežima. Postoje točke neslaganja, ali dovoljno smo napredovali kako bismo se ponovo sastali u istom sastavu za dva tjedna", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Međunarodni sastanak o Siriji, koji je u petak ujutro počeo u Beču, završen je nakon osam sati pregovora. Usuglašena su stajališta o nekoliko točaka, ali preostaje veće neslaganje o budućoj ulozi Bašara al-Asada pa će sastanak biti nastavljen za dva tjedna, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Pročitajte i ovo Joe Biden Ne žele eskalaciju Američki predsjednik Joe Biden jasno poručio: "Nećemo sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi na Iran" Iranska vojska zaplijenila teretni brod Eskalacija sukoba? VIDEO Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom, brzo stigao odgovor: ''Snosit će posljedice''

"Razgovarali smo o svim temama, pa i najtežima. Postoje točke neslaganja, ali dovoljno smo napredovali kako bismo se ponovo sastali u istom sastavu za dva tjedna", rekao je.

Pregovori u Beču: Rusija će podržati sudjelovanje oporbe u rješavanju sukoba u Siriji

"Postoje teme o kojima se ne slažemo, a glavna je o buduća uloga Bašara al-Asada", dodao je francuski ministar. "Ali postoji određen broj tema o kojima smo se složili, posebice o procesu tranzicije, o perspektivama izbora i načinu njihovog organiziranja te ulozi Ujedinjenih naroda", dodao je.

Članovi dvadesetak izaslanstava nazočnih u austrijskom glavnom gradu, među kojima Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Irana i Saudijske Arabije, nisu dali izjave, već bi kasnije trebalo biti objavljeno zajedničko priopćenje.

"I dalje postoje veliki problemi, ali smo postigli neke dogovore", rekla je visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini.

Bečki pregovori o Siriji iznjedrili dokument u 9 točaka

Sudionici mirovnih pregovora o Siriji suglasili su se u petak navečer u Beču da rat u Siriji mora završiti prekidom vatre i političkim rješenjem, da terorizam mora biti poražen, a pristup za humanitarnu pomoć osiguran, te da će oporba i režim provoditi političku tranziciju pod okriljem UN-a, što uključuje izbore i novi ustav.

Predstavnici 17 zemalja, Ujedinjenih naroda i Europske unije nisu premostili sve razlike, među kojima je i sudbina predsjednika Bašara al-Asada, ali su u dokumentu u devet točaka izrazili predanost teritorijalnom integritetu i sekularnom karakteru Sirije kao i pravu na zaštitu svih Sirijaca, bez obzira na vjersku i etničku pripadnost.

Pristup humanitarnoj pomoći mora se osigurati na čitavu teritoriju Sirije, a sudionici će povećati potporu raseljenima u Siriji te izbjeglicama i zemljama koje su ih primile.
Daesh (Islamska država) i druge terorističke skupine moraju biti poraženi, navodi se u tekstu.

Prema dogovoru iz Ženeve 2012. i rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 2118, UN će pozvati predstavnike sirijske vlade i oporbe da provedu politički proces uspostave nesektaške vlade, nakon čega će se donijeti novi ustav i provesti izbori, stoji u tekstu.

Ti izbori moraju se održati pod okriljem UN-a prema najvišim međunarodnim standardima transparentnosti, moraju biti slobodni i pošteni te uključiti Sirijce u dijaspori.

Turska otvorila mrežnu stranicu s popisom najtraženijih terorista

Na osmosatnom sastanku na kojem su velike sile i zemlje u regiji razgovarale o političkom rješenju za okončanje građanskog rata koji je izazvao egzodus Sirijaca, prvi su se put za istim stolom našli predstavnici dvaju velikih suparnika na Bliskom istoku, šijitskog Irana, saveznika al-Asada i sunitske Saudijske Arabije, koja želi njegov odlazak s vlasti.

Na širem planu al-Asada podupire njegova stara saveznica Rusija, dok Sjedinjene Američke Države, kojima je Saudijska Arabija saveznik, žele Asadov odlazak. Ruska i američka diplomacija upravljale su razgovorima u Beču kojima je prethodila vijest da će Amerikanci rasporediti 50-ak pripadnika svojih specijalnih snaga u Siriji.

Nužno je ubrzati diplomatske napore da se okonča rat, suglasili su se sudionici i naveli u posljednjoj točki da će zajedno s UN-om istražiti mogućnosti za provedbu prekida vatre u cijeloj zemlji na točno određeni datum te istodobno raditi na obnovi političkog procesa.

Sljedećih dana sudionici će raditi na smanjenju međusobnih razlika, stoji u tekstu.
Nakon sastanka su ministri vanjskih poslova Rusije i SAD-a, čije vojske sudjeluju u zračnim napadima na području Sirije, ali nisu u tome jedinstveni, komentirali raspoređivanje američkih specijalaca.
"Predsjednik (Barack Obama) odlučan je povećati napore u borbi protiv Daesha", rekao je američki državni tajnik John Kerry. Ta odluka nije objavljena s nakanom da se utječe na pregovore u Beču i to je "koincidencija", rekao je Kerry.

Njegov ruski kolega Sergej Lavrov rekao je da će zbog dolaska američkih specijalaca suradnja između vojnika dviju zemalja morati biti još veća. Dodao je da će se razgovori o tome kako postići prekid vatre u Siriji nastaviti, ali da istodobno neće prestati borba protiv terorističkih skupina.
Zbog sudjelovanja zarkoplovstva SAD-a i Rusije u zračnim udarima stručnjaci su dogovorili mjere za izbjegavanje sudara u zraku.

Ministri će se ponovno sastati za dva tjedna, dodaje se u tekstu što su ga dogovorili predstavnici Egipta, Francuske, Irana, Iraka, Italije, Jordana, Katara, Kine, Libanona, Njemačke, Omana, Rusije, Saudijske Arabije, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, UN-a i Europske unije.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene