Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori u Beču

Rusija će podržati sudjelovanje oporbe u rješavanju sukoba u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je bliska saveznica sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Moskva je spremna podržati sudjelovanje Slobodne sirijske vojske (FSA), koju podupire Zapad, u političkom rješenju višestranog sukoba u Siriji, izjavio je u petak zamjenik ruskog šefa diplomacije Mihail Bogdanov nakon početka razgovora u Beču o rješavanju sirijske krize.

Pročitajte i ovo Napad u Damasku jedna ozlijeđena U napadu Izraela oštećeno iransko veleposlanstvo, izvori tvrde: "Eliminiran je zapovjednik Iranske revolucionarne garde" Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih

"Mi podržavamo njihovo sudjelovanje kao strukture", rekao je Bogdanov novinarima, a prenosi novinska agencija TASS. Ta je objava došla u vrijeme kada se u Beču okupilo dvadesetak diplomata iz regionalnih rivala i ključnih sila u sirijskom građanskom ratu kako bi na mirovnim pregovorima pokušali naći rješenje sukoba koji je počeo 2011.

Rusija je bliska saveznica sirijskog predsjednika Bašara al Asada, čija se vojska bori protiv pobunjeničkih skupina kao što su Slobodna sirijska vojska već više od četiri godine. Uključivanje Kurda i militanata Islamske države u sirijski sukob još je više zakompliciralo situaciju i izglede za postizanje rješenja.

Mirovni proces jako ovisi o tome hoće li rascjepkana sirijska oporba formirati jedinstvenu političku platformu, kazao je Bogdanov. "Sirijska oporba treba shvatiti što želi, koordinirati pristupe i sastaviti izaslanstvo koje će promovirati te pristupe na pregovorima sa sirijskom vladom."

SAD i Zapad očekuju skroman napredak

Ranije u petak izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura izjavio je da bi pregovori u Beču mogli biti "svjetlo na kraju tunela".

"Najvažniji aspekt tih razgovora je da se oni održe i da sve zemlje s utjecajem vezano za sukob u Siriji sudjeluju na njima", rekao je de Mistura za austrijsku novinsku agenciju APA.
Na razgovorima neće biti predstavnici ni Asada niti oporbenih skupina, nego će sudjelovati predstavnici Irana i Rusije, koji pružaju vojnu i financijsku potporu sirijskoj vladi, te Saudijske Arabije i SAD-a, koji podupiru pobunjeničke skupine.

To će biti prvi put da Iran sudjeluje u međunarodnim mirovnim pregovorima, na kojima će također biti diplomati iz Kine, Francuske, Velike Britanije kao i Turske i Egipta. (hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene