Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NE MOŽE

Njemačka Vlada hoće legalizirati kanabis, ali to baš i nije leglo najvećoj pokrajini: "Osim što je opasan po zdravlje..."

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Njemačka pokrajina Bavarska poslala je u srijedu svog ministra zdravstva u EU kako bi pokušala uvjeriti Europsku komisiju da stavi veto na planove njemačke vlade da legalizira kanabis.

"Legalizacija kanabisa koju predlaže savezna vlada nije samo opasna za zdravlje, nego sam također uvjeren da krši europski zakon", rekao je bavarski ministar zdravstva Klaus Holetschek nakon sastanka s odgovornom glavnom direktoricom Monique Pariat.

Prijedlog o legalizaciji kanabisa predstavio je krajem listopada njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach. Najavio je tada da će najprije zatražiti od Europske komisije da ispita jesu li mjere kompatibilne s europskim pravom.

Holetschek kaže da vjeruje da i šengenska provedbena konvencija iz 1990. i Okvirna odluka EU-a iz 2004. o borbi protiv ilegalne trgovine drogama obvezuju Njemačku i druge zemlje članice EU-a da kriminaliziraju proizvodnju, prodaju i distribuciju narkotičkih tvari kao što je kanabis.

"Izuzeta je samo strogo nadzirana trgovina za korištenje u medicinske ili znanstvene svrhe", rekao je Holetschek. "Legalizacija trgovine kanabisom u svrhe užitka na nacionalnoj osnovi stoga nije moguća čak i kad bi to država strogo regulirala", tvrdi bavarski ministar zdravstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NACRT ZAKONA Njemačka uskoro legalizira kanabis? Iza te odluke stoji zanimljiv razlog

Njemačka vlada objavila je krajem listopada da planira legalizaciju prodaje i konzumacije kanabisa, a trebala bi biti dopuštena količina do 30 grama. U ograničenoj mjeri biti će dopušten i uzgoj za vlastite potrebe.

Zagovornici kažu da bi čista marihuana znatno smanjila rizike

Nacrt zakona predviđa i prodaju kanabisa "za uživanje" u specijaliziranim ovlaštenim prodavaonicama, a kasnije i u apotekama. Prodaja bi bila dopuštena samo punoljetnim osobama.

Prema riječima socijaldemokratskog ministra Lauterbacha, cilj zakonske inicijative savezne vlade je potiskivanje ilegalnog tržišta. Uz to, ideja je da marihuana bude kvalitetna i da se zaštite konzumenti koji su ugroženi posljedicama ilegalnog ubacivanja nečistih tvari što vodi trenutnim psihozama ili kolapsu krvožilnog sustava.

Pročitajte i ovo Kanabis - 1 Za sve punoljetne Marihuana u rekreativne svrhe: Europska gospodarska sila legalizacijom planira dopuniti proračun i razbiti crno tržište

Zagovornici legalizacije kažu da bi čista marihuana, s točno određenim udjelom THC-a, znatno smanjila rizike. Kažu i da bi mladi otvorenije mogli u školi i kod kuće govoriti o kanabisu.

Do sada su u Njemačkoj legalni pristup kanabisu imali samo teško oboljeli pacijenti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene