Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mora se djelovati brzo

Ministar obrane Banožić: "Hrvatska u Ukrajinu šalje više od 40 šlepera robe"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka hrvatske Vlade o opremi za Ukrajinu podrška je toj zemlji koja je iskazala Hrvatskoj potporu kada smo imali teške trenutke 90-tih, rekao je u ponedjeljak za HTV ministar obrane Banožić, dodavši da su u Ukrajini povrijeđena međunarodna prava i europska sigurnost.

Vezano za pomoć Ukrajini podsjetio je kako je riječ o pješačkom naoružanju - puške strojnice, jurišne puške, pripadajuće streljivo i zaštitna oprema, sve u vrijednosti od 124 milijuna kuna, što je dostatno za naoružanje do četiri brigade. Sve to ide iz hrvatskih zaliha, kazao je Banožić u Dnevniku HTV-a.

Razgovarali su, dodao je, s pripadnicima iz Ukrajine i pokušali vidjeti koji su njihove potrebe u obrani od ruske agresije.

"Za svaki postupak koji poduzimamo komuniciramo s našim saveznicima unutar NATO-a i tako će biti i ova operacija provedena. Kada govorimo o količini, riječ je o više od 40 šlepera robe, postojat će određena dinamika, moramo paziti na diskreciju i sigurnost kod isporuke, danas je već sve spremno", rekao je.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo ''Svi su bježali...'' Reporter Ivan Čorkalo iz prve ruke o užasu u Ukrajini: "Izvukli smo se ne minutu do 12, nego minutu nakon 12. Nisam dobro kad se sjetim onoga što smo ostavili..."

"Znamo koliko je to oružje potrebno, zato djelujemo brzo, sve zemlje su danas podržale ovu akciju i vjerujem da ćemo pomoći Ukrajini da se ta nepravda koju danas osjećaju kao narod i kojoj su izloženi, ispravi", napomenuo je Banožić.

Pojasnio je da temeljem NATO obrambenog plana postoje određene mjere koje i Hrvatska kao članica mora provoditi.

NATO ima svoj obrambeni sustav, koji podrazumijeva jedinstvo svih članica, ali isto tako i snažna nacionalna otpornost i sigurnost.

Pročitajte i ovo Oživljavanje djevojčice - 2 strahote rata UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Liječnici su učinili sve da spase šestogodišnju djevojčicu, ali uzalud: "Pokažite ovo gadu Putinu!"

"Težimo tome da deklarirane snage koje stavljamo kroz odluke Vlade, a smještene su unutar granice Hrvatske, temeljem zapovjedi zapovjednika na razini Europske unije, budu raspoređene unutar zemalja-članica NATO-a. Težimo tome da budu što bliže kući", naglasio je ministar Banožić.

Četiri hrvatskih časnika trenutno se nalaze u Poljskoj, na taj su način, kaže, pokazali svoje partnerstvo s Poljskom; namjera je da u 2023. dođemo tamo s jednom bitnicom Panzer haubice, a za sada nema plana da se reagira izvanredno, dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Ovo je cool" VIDEO Nevjerojatna snimka: Ukrajinka iz automobila baca Molotovljev koktel na ruski tenk - "Rusi, jeste li sigurni da želite rat s ovom nacijom?"

Pročitajte i ovo Luka Brkić GOST DNEVNIKA NOVE TV Ekonomski analitičar objasnio što sankcije znače za Rusiju, a što za ostatak svijeta: ''Ako se blokira i imovina oligarha...''

"Sve zemlje članice su jedinstvenoga stava, povrijeđena su ne samo međunarodna prava, nego i sigurnost koja su europske zemlje uživale i činimo sve da se ovo stanje u Ukrajini završi, ne samo zbog ukrajinskog naroda, nego i zbog cijele Europe. Sve odluke i u našoj Vladi i na razini Europske unije i NATO-a idu u tom smjeru", poručio je ministar obrane Banožić.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene