Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Svi su bježali...''

Reporter Ivan Čorkalo iz prve ruke o užasu u Ukrajini: "Izvukli smo se ne minutu do 12, nego minutu nakon 12. Nisam dobro kad se sjetim onoga što smo ostavili..."

Iz ratne Ukrajine nakon nekoliko dana putovanja stigao je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo prvog dana ruske invazije na Ukrajinu bio je u Kijevu. Nakon što je naređena evakuacija, s kolegama novinarima krenuo je prema Hrvatskoj za što mu je trebalo nekoliko dana. Svo se vrijeme javljao uživo s najnovijim informacijama o ratu u Ukrajini.

Nakon povratka u Hrvatsku otkrio je dojmove iz prve ruke. ''Izvukli smo se. Neću pretjerati ako kažem da smo se izvukli ne minutu do 12, nego minutu nakon 12. Zahvaljujući logistici koju smo imali uza sebe, posebno producentu Antoniju Blaškoviću, a tu je bila i hrvatska veleposlanica koja je pokazala veliku razinu brige. Rekla je da neće napustiti Ukrajinu dok posljednji Hrvat iz Kijeva ne ode. Ali nisam dobro kad se sjetim onoga što smo ostavili iza. Svjestan sam kakve strahote proživljavaju stanovnici'', rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rat u Ukrajini FOTO/VIDEO Kilometrima dug konvoj ruskih tenkova ide prema Kijevu. Rusi su se približili najvećoj ukrajinskoj nuklearki

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OKUPIRAN VAŽAN POMORSKI GRAD VIDEO Pogledajte hrabre Ukrajince u okupiranom gradu pred ruskom vojskom: "Ovo je Ukrajina", "Idite kući"

Kaže da informacije iz Kijeva – nisu dobre. ''Napadi traju konstantno. Čuo sam se s ljudima iz Kijeva i oni su stalno u podrumu'', kaže i dodaje da sada Ukrajincima prijeti i humanitarna kriza. ''Nisu se pripremili jer jednostavno nisu vjerovali da će napasti glavni grad. U javljanjima uživo sve je bilo normalno, a odna se dogodio novi svijet'', dodao je.

Otkrio je da dio hrvatskih dobrovoljaca još dogovara detalje kako bi planirano otišli boriti se za Ukrajinu. ''Idu na svoju odgovornost'', kazao je Čorkalo.

Potresne scene na granici

Najteži dio puta mukotrpnog puta, kaže, bilo je izvlačenje iz samog Kijeva. Nisu niti znali hoće li ih itko uopće prevesti.

''Kad smo izašli na obilaznicu Kijeva nastao je pravi kaos jer su svi bježali spašavajući živu glavu. U tom trenutku, nisam to smio ni izgovoriti pred kolegama u automobilu, osjećao sam se kao topovsko meso. Stojimo u koloni, oko nas vojska i tenkovi i čovjek nikad ne zna što se može dogoditi nekome u glavi da baci bombu i nacilja obilaznicu'', ispričao je. Posebno će pamtiti razdvajanja obitelji na granici. ''Mnogima je to i posljednji put da su se vidjeli'', kaže.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene