Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Cardinal sin'

Banksyjeva poruka crkvi: Zataškavanju je odzvonilo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Liverpoolu je predstavljena Banksyjeva replika statue kardinala iz 18. stoljeća kojemu je 'zaštitio identitet' kupaoničkim pločicama.

Umjetnička galerija Walker u Liverpoolu predstavila je novi provokativni rad uličnog umjetnika Banksyja, dvosmislenog naziva 'Cardinal Sin' (kardinalov/kardinalni grijeh).

Pročitajte i ovo Borodyanka, Ukrajina "Borodjanka, Ukrajina" Misteriozni umjetnik ostavio trag na uništenoj ukrajinskoj kući? Oglasio se Banksy Banksyjev Parlament majmuna (Foto: AFP) - 1 ''Šteta što više nije moja'' Rekordan iznos za djelo misterioznog Banksyja: Parlament majmuna prodan za više od 11 milijuna eura

Banksyjev rad replika je kamene statue kardinala iz 18. stoljeća kojemu je lice 'pikselizirano' kupaoničkim pločicama. Time je Banksy upozorio na višestoljetnu tradiciju zataškavanja pedofilskih i drugih zločina pod okriljem Katoličke crkve, dajući do znanja da je takvim praksama odzvonilo.

Podsjetimo, Banksy je pseudonim umjetnika koji se proslavio politički angažiranim i vrlo duhovitim grafitima u rodnom Bristolu i drugim velikim britanskim gradovima.

Ubrzo je svoje polje djelovanja proširio i na druge kontinente, a još se prepričava subverzija kojom je, prerušen u starca, svoje radove kriomice izložio u četiri najuglednija newyorška muzeja.

Prošlu godinu obilježio je njegov autoironični dokumentarac 'Uradi i bježi' u kojem komentira britansku i američku zajednicu uličnih umjetnika i medijski cirkus koji se stvara oko njihovih radova, a koji je prikazan i na našem Zagreb film festivalu.

Stalnim političkim i umjetničkim provokacijama Banksy iz mjeseca u mjesec zabavlja golem krug obožavatelja, ali i živcira puritance koji su mu često na meti spreja. Hoće li i kako Crkva reagirati na njegov novi rad, još nije poznato.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene