Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''ovdje je 7/1''

Banjolučane razbjesnila naljepnica na Viberu: ''Promoviraju žene kao robu koja je u ponudi turistima''

Naljepnica za Viber 7/1 (Foto: Dnevnik.hr)
Naljepnica za Viber 7/1 (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Grad Banja Luka zamjerio se dijelu svojih građana na pomalo bizaran način – odabirom naljepnica za aplikaciju Viber.

Prije nekoliko mjeseci Banja Luka objavila je natječaj na kojem su svi zainteresirani mogli ''putem jedinstvenog dizajnerskog rješenja predstaviti svoj grad u formi Viber naljepnica''. Od natjecatelja se tražilo da dizajn naljepnica bude inspiriran Banjom Lukom – znamenitostima, povijesti, specifičnostima, lokalnim izrazima i slično.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suspendiran asistent Afera na Pravnom fakultetu! Uhvatila supruga u klinču sa studenticom, snimila ih i onda je počeo kaos Prava istospolnih parova: Ilustracija - 4 u naselju Obilićevo Tri LGBTI aktivista ozlijeđena u središtu Banjaluke u napadu nasilnika

No nakon odabira pobjedničkih naljepnica došlo je do pobune u dijelu javnosti. Među odabranim naljepnicama pronašla se i jedna zbog koje je fondacija Udružene žene Banja Luka utvrdila da na uvredljiv i seksistički način predstavlja Banjolučanke u namjeri da time promovira turističku ponudu, javlja Novi list.

Naime, na naljepnici je nacrtano sedam ženskih silueta ispod kojih stoji natpis ''Ovdje je 7/1''. Kako piše Novi list, inspiracija za naljepnicu je mit prema kojem u Banja Luci broj žena daleko premašuje broj muškaraca, pa tako na jednog muškog stanovnika ima sedam Banjolučanki.

Naljepnica za Viber 7/1 (Foto: Dnevnik.hr) Naljepnica za Viber 7/1 (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

''Kao organizacija koja se više od 20 godina bavi zaštitom ženskih prava i ravnopravnosti spolova, ukazujemo na to da korištenje urbanih mitova sa seksističkim porukama promovira žene Banje Luke kao robu koja je u otvorenoj ponudi turistima, što je uvredljivo i diskriminira sve građanke Banje Luke'', kažu iz fondacije Udružene žene Banja Luka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene