Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvanaest zemalja zabilježilo je slučajeve zaraze bakterijom E.coli koja je do sada usmrtila 18 ljudi, velikom većinom u Njemačkoj, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.


Izvor zaraze još uvijek nije utvrđen. 'Zemlje i dalje prijavljuju slučajeve hemolitičkog uremijskog sindroma (HUS) i enterohemoragijske infekcije Escherichiom coli (ECEH)', precizira europski ogranak WHO-a sa sjedištem u Kopenhagenu. Osim u Njemačkoj, gdje je od zaraze umrlo 17 ljudi, slučajevi HUS-a i ECEH-a su zabilježeni u Austriji, Danskoj, Velikoj Britaniji, Češkoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj, Francuskoj, Švedskoj, Švicarskoj i SAD-u, javljaju agencije.

Vezani članci Slika nije dostupna Povrće sve jeftinije - rajčica tri, a salata jednu kunu Slika nije dostupna Hrvatski seljaci zbog E. Coli izgubili deset milijuna eura

Merkel zvala Zapatera

ECEH uzrokuje krvarenje u crijevima i u najtežim slučajevima otkazivanje bubrega. Do 2. lipnja broj oboljelih od HUS-a iznosio je 502, a od ECEH-a 1.064. Njemačka još nije utvrdila izvor zaraze i još uvijek je na snazi preporuka da se ne jede sirovo povrće poput krastavaca, zelene salate i rajčica. Vlada je osnovala posebni tim za E.coli, a kancelarka Angela Merkel je razgovarala sa španjolskim premijerom Jose Luisom Rodriguezom Zapaterom o posljedicama po španjolske farmere koji su bili okrivljeni za epidemiju.

Europska komisija je ukinula preporuku o izbjegavanju španjolskog povrća, no štete su španjolskim proizvođačima već nanešene. Rusija se, međutim, odlučila ne samo na bojkot španjolskih proizvoda već je uvela zabranu uvoza povrća iz cijele Europske unije. Iako izvor zaraze još uvijek nije utvrđen, njemački liječnici su optimističniji jer im se čini da širenje zaraze jenjava.

Bakterija neman

'Stanje, tj. broj novooboljelih, se stabiliziralo', izjavio je profesor Reinhard Brunkhorst iz bolnice u Hannoveru. Na slučaju E.coli rade institut u Hamburgu, jedan laboratorij iz Kalifornije i kineski stručnjaci. Radi se, kako tvrde, o 'bakteriji nemani', hibridu dviju različitih bakterija E.coli, što liječenje antibioticima čini izuzezno teškim. Znanstvenici poručuju da bi ubrzo trebali imati dovoljno informacija koje će im omogućiti da otkriju uzroke tako velike agresivnosti bakterije. (Hina)