Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mreža iseljenika iz Gornje Austrije u svijetu, čije je osnivanje prije godinu dana pokrenuo predsjednik zemaljske vlade Gornje Austrije Josef Puehringer radi poticanja izvoza, u međuvremenu okuplja više od 300 članova u 73 zemlje na svih kontinentima.


Gornja Austrija osnivanjem mreže iseljenika treba doći na 'još bolji glas' kao izvoznik, izjavio je Puehringer u utorak u Linzu, uz tvrdnju da je 'dobro kad postoji povezanost po cijelome svijetu'.

Vezani članci Somersby - pravi svjetski putnik koji posljednjih godinu dana putuje umjesto nas i uveseljava sve optimiste svijeta. Razlog za optimizam: Tvornica iz Koprivnice bočice s poznatim pićem izvozi diljem svijeta Ilustracija (Foto: AFP) Zbog stanja u bolnicama produljuju mjere za tri regije, a popuštanje planiraju tek za svibanj: "Još uvijek treba prevladati posljednje teške tjedne"

Oko tri četvrtine pripadnika iseljeničke mreže povezano je s gospodarstvom, a slijede uprava i turizam. Puehringer želi potaknuti sudjelovanje kulturnih stvaratelja i znanstvenika u mreži.

Pripadnici mreže pozivaju se na sudjelovanje u raznim priredbama, a vlada Gornje Austrije želi iskoristiti mrežu kako bi mladim sugrađanima omogućila praktični rad ili kratke sezonske poslove u inozemstvu.

Kao primjer dobrog rada, Puehringer je naveo podatak da je mreža uz pomoć jednog svojeg člana, inženjera u Audiju, omogućila da osam tvrtki iz Gornje Austrije u međuvremenu postanu kooperanti toga njemačkog proizvođača automobila.