Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okrutna zima

U Australiji zima, ali i najgora suša u posljednjih 50 godina, ugrožena četvrtina poljoprivredne proizvodnje

Suša u Australiji (Foto: AFP)
Suša u Australiji (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Suša u Australiji (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Novi Južni Wales, australska država s najviše stanovnika, u potpunosti je presušila, a to će se odraziti na cijeli kontinent, potvrdili su dužnosnici.

Suha zima donijela je veliku sušu u Australiji. Najveću štetu od suše trenutno bilježi Novi Južni Wales koji prozvodi oko četvrtine australskih poljoprivrednih proizvoda. U srijedu je službeno proglašena elementarna nepogoda, a vlada je osigurala 576 milijuna američkih dolara za financiranje štete koju je suša prouzročila. "Ne postoji osoba u državi koja ne želi vidjeti kišu za naše poljoprivrednike i njihove usjeve“, kazao je ministar industrije Niall Blair.

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan"

U dijelovima Novog Južnog Walesa zabilježeno je manje od 10 mm kiše, a za mjesece koji dolaze meteorološke prognoze nisu ništa bolje. Gotovo četvrtina države označena je kao područje „intenzivne suše“, a ostatak države je označen kao „sušno područje“, piše BBC.

Australija postala "zemlja suše"

Problem suše nije se zadržao samo u Novom Južnom Walesu, sušna je i polovica susjednog Queenslanda, ali i dijelovi Victorije i Južne Australije. Australski premijer Malcolm Turnbull upozorio je kako je zemlja postala „zemlja suše“.

Poljoprivrednici se žale na neuspjele usjeve, velike nestašice vode i otežanu prehranu stoke. „Neki od poljoprivrednika troše tisuće dolara za kamione sijena kako bi prehranili stoku“, kazao je Turnbull.

Poljoprivrednici su ispričali priče o neuspjelim usjevima, teškim nestašicama vode i nesposobnosti hranjenja stoke. „Ovo je kao u zatvoru. Pojavim se ovdje svaki dan jer se moram pojaviti, ali sve je tako depresivno“, opisao je obilazak svojih usjeva jedan od poljoprivrednika u Queenslandu.

Prodaju stoku koju ne žele prodati

„Prodajemo stoku koju ne želimo prodati. Uskoro nećemo imati što prodavati“, kazao je jedan od farmera. Poljoprivrednici u Australiji dobivaju godišnje poticaje u iznosu od 16 tisuća američkih dolara.

Premijer Malcolm Thurnbull najavio je dodatne poticaje u iznosu od 12 tisuća dolara. „Iako se suša smatra dijelom australske klime, poljoprivrednici trebaju našu pomoć“, kazao je Thurnbull dodajući kako će se vlada pobrinuti da stane uz poljoprivrednike u teškim vremenima. Poljoprivrednici, pak, kritiziraju pomoć vlade nazivajući je „premalom i zakašnjelom“.

Suša koja trenutno uništava poljoprivredne usjeve u Australiji još uvijek nije nadmašila najgoru sušu u povijesti tog kontinenta kad je uništeno gotovo 50 % svih poljoprivrednih usjeva. Dogodilo se to u vrijeme između 1997. i 2005. godine, vrijeme u kojem su prošla dva vremenska sustava El Nino koji se povezuju sa sušama na kontinentu. Ranije ove godine, meteorolozi su procijenili kako postoji 50 % šanse da Australijanci na proljeće u rujnu osjete ponovno posljedice El Nina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene