Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preporučavaju visok stupanj opreza

Australija upozorila na mogući teroristički napad na Galipolju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australija je upozorila u četvrtak da je dobila informaciju kako teroristi možda planiraju napad na komemoracijsko obilježavanje Prvoga svjetskog rata na Galipolju u Turskoj kasnije ovog mjeseca

Ministrica vanjskih poslova Julie Bishop rekla je da su turske vlasti primile informaciju te da "tradicionalno osiguravaju visok stupanj zaštite u vrijeme komemoracija u povodu Dana Anzac na poluotoku".

Pročitajte i ovo Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe" Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara

Na Dan Anzac, 25. travnja, obilježava se prva velika bitka u kojoj su sudjelovali australski i novozelandski vojnici na Galipolju 1915. Stotine Australaca i Novozelanđanina posjećuju svetište na tom mjestu uspomena svake godine te prisustvuju jutarnjoj vojnoj misi.

"Australska vlada dobila je informaciju prema kojoj će teroristi možda napasti Galipolje na komemoracijama u povodu Dana Anzac", napisala je Bishop u izjavi putem maila.

Australski ministar za pitanja veterana Dan Tehan rekao je da prikupljene informacije ne govore o konkretnom planu nego o generalnom cilju.

Australija je u četvrtak ponovila savjete u vezi s putovanjem u Tursku no nije promijenila naputke da preporuča posjetiteljima visok stupanj opreza u toj zemlji te da razmisle o nužnosti posjeta Ankari i Istanbulu.

Galipoljska bitka jedna je od najkrvavijih bitaka Prvog svjetskog rata i vodila se od 25. travnja 1915. do 6. siječnja 1916.

Danas Galipolje za Australiju i Novi Zeland predstavlja simbol velikog stradanja, te se u tim zemljama 25. travnja svake godine obilježava Anzac Day (Australian and New Zealand Army Corps), spomen na žrtve Galipolja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene