Obavijesti Video Pretražite Navigacija
100. obljetnica

Bivši neprijatelji sjećaju se poginulih na Galipolju o 100-toj obljetnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski princ Charles i turski predsjednik Tayyip Erdogan predvodili su u petak komemoraciju na Galipoljskom poluotoku u povodu stote obljetnice bitke u Prvom svjetskom ratu koja je pomogla stvaranje novih nacija.

Tisuće Australaca i Novozelanđana okupile su se na poluotoku na turskoj strani Egejskog mora obilježavajući sjećanje na poginule u neuspjeloj savezničkoj ofenzivi prije sto godina koja je stajala više od 130.000 ljudskih života.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rijedak prizor Prvi sastanak nakon 14 godina: Nakon žestokih svađa sjeli za stol, povezalo ih važno pitanje Gordan Akrap, sigurnosni stručnjak za Dnevnik Nove TV Sigurnosni stručnjak o posjetu Erdogana Hrvatskoj i visokoj razini pripreme: "Zamislite kako je građanima Bruxellesa"

Australski premijer Tony Abbot i njegov novozelandski kolega John Key sudjeluju u komemoraciji koja uključuje i jutarnje bogoslužje u subotu u uvali ANZAC, na uskoj plaži na koju su se 25. travnja 1915. iskrcale tisuće vojnika Australskog i novozelandskog vojnog korpusa (ANZAC).

"Desetci tisuća mladih zakopali su svoju budućnost u ovu zemlju", rekao je turski predsjednik Tayyip Erdogan na međunarodnoj svečanosti na glavnom turskom spomeničkom području na poluotoku.

'Bili su deportirani, masakrirani i odvedeni u smrt' - Ubijeno ih je 1,5 milijuna

"Vojnici koji leže u ovoj zemlji i naša su djeca", rekao je, podsjećajući na riječi osnivača moderne Turske Mustafu Kemala Ataturka, koji je tada kao mladi časnik obećao da će poginuli stranci biti pokopani u prijateljskoj zemlji.

U bitci na Galipolju australski i novozelandski vojnici prvi su se put borili pod svojim zastavama, a u svijesti tih dviju zemalja Galipolje je uklesano kao trenutak odrastanja njihovih nacija i izlaska iz sjene Britanskog imperija.

Galipolje je postalo hodočasničko mjesto za posjetitelje iz Australije i Novog Zelanda, koji svake godine na dan ANZAC-a slave svoje poginule na grobljima na drugoj strani svijeta. Ove godine predviđena je najveća komemoracija.

Galipolje je i zaglavni kamen za Tursku, jer je prethodilo dolasku Ataturka koji je kao mladi časnik zapovijedao obranom. Kasnije je uspostavio modernu Tursku, sekularnu republiku nastalu na ruševinama Osmanskog carstva.

"Bitka na Galipolju istinski je podsjetnik da je Veliki rat doista bio svjetski rat... Uništio je stara carstva i oblikovao nove pukotine", rekao je princ Charles u govoru na komemoraciji.

"U prigodi ove obljetnice, čini mi se da se moramo prisjetiti junaštva obiju strana", ustvrdio je. Sigurnosne mjere oko spomenika i grobalja vrlo su jake, budući se bivši neprijatelji sada zajednički suočavaju s prijetnjom islamističkog militantnog nasilja.

Australska je policija prema vlastitim navodima u subotu spriječila napad nadahnut Islamskom državom tijekom jednog događaja kojim se obilježava obljetnica, koja je u Australiji i Novom Zelandu neradni dan.

Turska, koja graniči sa Sirijom i Irakom, postala je glavnom tranzitnom rutom za inozemne borce koji se dolaze boriti u te države, a sama Turska potencijalni je cilj napada. Turska 18. ožujka obilježava "Canakkale rat", na taj je dan 1915. pokrenut glavni saveznički napad na Dardanele uoči kopnene invazije.

Tijekom borbi poginulo je oko 130.000 vojnika, od toga 87.000 na turskoj strani, prije nego što je Turska pod njemačkim zapovjedništvom konačno odbila loše organizirani saveznički napad. To je međutim bio jedan od rijetkih turskih uspjeha u ratu. U studenome 1918. saveznička je flota doplovila kroz Dardanele i bez i jedne žrtve zauzela Istanbul. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene