Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Australija se ispričala Aboridžinima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australija se i službeno ispričala zbog povijesne nepravde nanesene svom domorodačkom stanovništvu, što su pak Aboridžini, kojima su vlasti u 20. stoljeću oduzimale djecu rođenu u miješanim brakovima, dočekali širom zemlje sa suzama i odobravanjem.

Australski premijer Kevin Rudd rekao je u parlamentu da je politika, kakvu su vlasti provodile u 20. stoljeću oduzimajući djecu uglavnom iz miješanih veza, mrlja na duši naroda.

Pročitajte i ovo Boris Crnković odgovoran za reputaciju institucije Dekan osječke Ekonomije se ispričao zbog doktorata Vice Mihanovića: "To je afera koju smo imali. Ne bježimo od toga" Slika nije dostupna Australija priprema ispriku Aboridžinima za "ukradene generacije"

Danas, rekao je Rudd, parlament ispravlja tu veliku pogrešku.  Australske vlasti ispričale su se jedanaest godina nakon što je nacionalna istraga provedena 1997. utvrdila je da su mnoga djeca, koja se nazivaju australskom "ukradenom generacijom", bila istrgnuta iz obiteljskog okruženja i stoga trpjela dugoročne psihološke poremećaje.

Smatra se da je od 1910. pa sve do 70-ih godina oko 100.000 djece, uglavnom iz miješanih veza oduzimano roditeljima, u skladu s tada važećim federalnim zakonima temeljenima na premisi da su Aboridžini loša rasa i da je humana alternativa spasiti djecu iz njihovih ruku.

Iako je izvještaj pozvao na nacionalnu ispriku Aboridžinima, tadašnja konzervativna vlada premijera Johna Howarda odbila je nalaz i ponudila tek izraz žaljenja.

Rudd je pripremio ispriku kao prvu točku zasjedanja parlamenta u kojem većinu ima lijevi centar, koji je osvojio vlast lani u studenom nakon 12-godišnje vladavine konzervativaca.

"Ovo zajednicu urođenika prvi put nakon dugo vremena čini dijelom Australije, koja obuhvaća čitavu australsku naciju", rekao je Reutersu Mark Bin Bakar jedan od stotinjak pripadnika "ukradene generacije" koji su u parlamentu prisustvovali objavi isprike. Neki su plakali dok je Rudd govorio dok su tisuće ljudi vani pratili premijerov govor.

Ostali su se zastali po gradskim trgovima i u školama širom zemlje gledajući govor od kojeg Australci očekuju da će odškrinuti vrata pomirbi između urođenika i bijelih Australaca.

Australija ima oko 460.000 Aboridžina, što čini oko dva posto ukupnog stanovništva.

Aboridžini nemaju svoje zastupnike u parlamentu.

Ta manjina je najsiromašnija skupina u Australiji i među njima vlada velika nezaposlenost, nepismenost, kriminal i alkoholizam. Prosječni životni vijek Aboridžina kraći je za 17 godina u odnosu na prosječnog Australca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene