Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Temperatura gotovo udvostručena

Ova je postaja jedinstvena u Hrvatskoj: "Prije 20 godina ovdje sam imao metar snijega, a sad cijelu zimu mogu dolaziti u japankama"

Aktualno Galerija Mjerenje temperature u vinogradu - Ilustracija - 1 Mjerenje temperature u vinogradu - Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mjerenje temperature u vinogradu - Ilustracija - 2 Mjerenje temperature u vinogradu - Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mjerenje temperature u vinogradu - Ilustracija - 3 Mjerenje temperature u vinogradu - Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mjerenje temperature u vinogradu - Ilustracija - 4 Mjerenje temperature u vinogradu - Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Mjerenje temperature u vinogradu - Ilustracija - 5 Galerija 1/8 >>
Klimatske promjene potrebno je pratiti, pa upozorenja stiže li neki vremenski incident prati i Hrvatska. Bitno je to za svakodnevni život, ali i poljoprivredu. Jedno od posebnih mjesta za to je i jedinstvena meteorološka postaja usred Kutjevačkih vinograda.

Gospodin Vlado Baričević već dvadeset godina svaki dan mjeri sve parametre, od sunčanih sati, oborina do temperature. Da se klima drastično promijenila, jasno se vidi i na jedinstvenoj meteorološkoj postaji, Vidim Kutjevo.

Pročitajte i ovo Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba Ilustracija Vremenska prognoza Meteorolog Ivan Čačić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje početkom Velikog tjedna

"Kad sam počeo raditi prije dvadeset godina ovdje sam imao snijeg od metar, a danas, cijelu zimu mogao sam doći u japankama ovamo. Globalno zatopljenje je tu", poručio je.

"Zanimljivo je, prije dvadeset godina temperatura je u 14 sati bila oko 15 stupnjeva, a dvadeset godina kasnije bila je oko 29 stupnjeva, gotovo duplo", dodaje meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

Postaju koja se smjestila na južnim obroncima Krndije koriste učenici, studenti, ali najviše voćari i vinogradari.

"Znamo po tim mjerenjima točno koje su godine bile najlošije i što će se sve događati u ovoj godini. Motritelj je uvijek na raspolaganju da ga se pita koliko je palo kiše, kolika je vlaga, kolika je zračna vlaga, na kojima se mi odlučujemo hoćemo li ili nećemo ići u prskanje", objašnjava vinogradar Vlado.

Vlado kaže kako bi ova godina trebala biti dobra kao i prošlih pet, ali samo ako bude kiše. "To nam hitno treba, oko pedeset litara po kvadratnom metru, to je malo teže sada očekivati, ali mi se nadamo. Ako ne bude sad u sljedećih deset dana kiše, mislim da će biti problem u cvatnji", smatra.

Ovaj vinograd nalazi se na 45. paraleli koja je u svijetu poznata kao najpogodnije područje za uzgoj vinove loze. Za što je potrebno što više sunčanih sati. "Sa mjerenjem trajanja sunčanih sati vino dobiva pedigre, svako vino ima svoje ime i prezime vezano uz vrijeme. Što više sunčanih sati to se odražava u kvaliteti vina", smatra meteorolog Čačić.

Zbog promjene klime vinogradari se okreću i novim sortama. "Sad ukupno imamo 44 sorte, ali tih pet novih je koje su vezane za neprskanje, koje služe za što veću otpornost, i za što manje prskanja u vinogradu", zaključio je Vlado.

Pa će i zahvaljujući ovoj postaji na stol doći i što bolja kapljica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene