Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s inflacijom

VIDEO/FOTO Radnici održali "sprovod" zbog mizernih plaća: "Platne liste su umrle, počivale u miru..."

Prosvjed u Argentini - 2
Prosvjed u Argentini - 2 Afp
Aktualno Galerija Prosvjed u Argentini - 2 Prosvjed u Argentini - 2 Foto: Afp Prosvjed u Argentini - 4 Prosvjed u Argentini - 4 Foto: Afp Prosvjed u Argentini - 3 Prosvjed u Argentini - 3 Foto: Afp +0 Prosvjed u Argentini - 1 Galerija 1/4 >>
Neke su žene došle u crnini s cvjetnom krunom na glavi, drugi su nosili predimenzionirani lijes u povorci koja prolazila ulicama Buenos Airesa i nije na posljednji počinak ispraćala neku osobu, već je "sprovod" održan za radničke plaće u Argentini.

Očekuje se da će do kraja godine inflacija u zemlji doseći razinu od 90 posto i "pojesti" kupovnu moć prosječnog argentinskog radnika, unatoč višegodišnjim pokušajima Vlade da smanji rast cijena.

"Situacija je pogubna za radnike. Prije nego li dočekamo sredinu mjeseca, ništa nam ne ostaje od plaće, nemamo dovoljno", izjavila je za Reuters Melisa Gargarello, predstavnica Fronte za organizacije u nevolji koja je organizirala ovaj protestni skup.

Jedan od prosvjednika je nosio transparent na kojem je prikazana "povijest bolesti" za plaće u Argentini, grafički prikaz kako je inflacija "pojela" vrijednost iskazanu na platnim listama. Dok se veći dio svijeta bori s inflacijom koja je iskazazana jednoznamenkastim vrijednostima, argentinska muka je u drugoj kategoriji.

"Platne liste su umrle", pisalo je na jednom od transparenata u simboličnoj procesiji koja je nakon prolaska ulicama argentinskog glavnog grada završila svoj put ispred Predsjedničke palače. Cvjetne krune koje su nosile žene nosile su poruku "Počivale u miru minimalne plaće".

Prema službenoj statistici minimalna plaća u Argentini je 45.540 argentinskih pesosa, što je protuvrijednost od 334 američka dolara, dok je cijena sindikalne košarice za četveročlanu obitelj prema izračunu 111.298 pesosa, odnosno 817 dolara, gotovo dva i pol puta više od iznosa minimalne plaće.

Argentina je u srpnju zabilježila najvišu stopu inflacije u posljednjih 20 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zbog inflacije Od rujna rastu prosječne mirovine: Donosimo tko će najviše profitirati

Pročitajte i ovo Robert Krešić, predsjednik Udruge Dar dobrote, i Marina Bešić Đukarić Tužna svakodnevica Građani zgroženi poskupljenjima, na koljenima i socijalne samoposluge: "Korisnika je sve više, a donacija sve manje"

Posljednji napori vladajućih u borbi s inflacijom uključuju imenovanje novog ministra gospodarstva Sergija Masse, kojemu su dane veće ovlasti u pokušaju da obuzda inflaciju. Argentinci su mu dali nadimak "superministar".

"Danas održavamo simboličan ispraćaj za plaće, što prikazuje situaciju u kojoj se svi radnici u Argentini nalaze", izjavio je Maximiliano Maita iz Fronte za organizacije u nevolji.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene