Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zbog inflacije

Od rujna rastu prosječne mirovine: Donosimo tko će najviše profitirati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog rekordne stope inflacije, u drugoj polovici 2022. uskladit će se mirovine i to za rekordnih 6,11 posto, što je premašilo i rekordnu 2008. kada je, također zbog inflacije, došlo do usklađivanja mirovina, a stopa je tada iznosila 4,05 posto.

U Hrvatskoj će se, zbog rekordne stope inflacije, u drugoj polovici 2022. uskladiti mirovine.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju" Marija, umirovljenica Slaba utjeha Mirovine rastu, ali i to povećanje već je pojela inflacija: "Preživljavam tako što sam naučila na skromnost"

Nakon što je DZS objavio podatke o plaćama za lipanj, ispunjeni su svi preduvjeti za izračun stope usklađivanja mirovina koja se dobiva zbrajanjem stope inflacije i rasta bruto plaća svih zaposlenih u Hrvatskoj

Očekuje se da će Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u danima koji dolaze donijeti i službenu odluku oko usklađivanja.

U Hrvatskoj prosječna mirovina iznosi 3050 kuna, a prosječan umirovljenik, nakon što mu se isplati i zaostatak za srpanj, u rujnu može očekivati mirovinu uvećanu za 372 kune.

Pročitajte i ovo Usklađivanje mirovina - 2 stranka umirovljenka Umirovljenici će u rujnu primiti rekordan iznos usklađivanja mirovina

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna podaci zavoda za statistiku Inflacija na rekordnoj razini: Pogledajte što je najviše poskupjelo

S obzirom na to da kod usklađivanja sve mirovine rastu za isti postotak, najbolje će proći oni s najvećim mirovinama. Primjerice, umirovljeni saborski zastupnici, članovi Vlade i Ustavni suci već sada primaju prosječnu mirovinu od 10.688 kuna, a nakon usklađivanja mirovine će im u prosjeku porasti za 653 kune.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene