Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UNATRAG VIŠE STOLJEĆA

Što stoji iza legendarne maske pod kojom se kriju Anonymousi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Velikoj Britaniji 5. studenoga tradicionalno se obilježava Noć lomače, a ove je godine tim povodom održan i niz prosvjeda, tijekom kojih su mnogi prosvjednici nosili prepoznatljivu masku Anonymousa.

Britanska policija priopćila je da je jučer na prosvjedima u Londonu uhitila 47 pripadnika i pristaša Anonymousa. Stotine prosvjednika, od kojih su mnogi bili maskirani u prepoznatljivu masku, sudjelovalo je u prosvjedu protiv korupcije u politici i velikih korporacija. Prosvjed je započeo na Trafalgar Squareu i preselio se pred parlament.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon ubojstva Floyda Hakeri podržali prosvjednike u SAD-u, policiji zaprijetili: "Svijetu ćemo razotkriti vaše zločine. Očekujte nas" Slika nije dostupna ŽESTOK, BRUTALAN I BRZ Dramatično upozorenje Anonymousa: "Pripremite se za treći svjetski rat!"

Prosvjednici su uzvikivali "Čije ulice? Naše ulice" i "Jedno je riješenje, revolucija", pod pratnjom londonske policije. Slični prosvjedi održani su i u drugim gradovima u svijetu, po nazivom "Marš milijun maski".

Protuglobalistički prosvjed održan je i u Washingtonu gdje je policija uhitila dvije osobe, jednu zbog bacanja predmeta na sjedište FBI-ja, a drugu zbog uništavanja policijskog vozila.

Anonymousi prosvjede organiziraju 5. studenoga, kada se u Britaniji tradicionalno obilježava Noć lomače. Vatrometom se bilježi sjećanje na dan kada 1605. urotniku Gayu Fawkesu nije uspjelo u zrak dignuti britanski parlament. Hakerska mreža Anonymous kao svoj znak koristi masku s Fawkesovim likom.

Fawkes je bio jedan od vođa tzv. Barutne zavjere, kojoj je cilj bio dići u zrak britanski parlament i ubiti kralja Jamesa I. Ispod zgrade parlamenta sakrili su 36 bačava baruta, no plan je neslavno propao i Fawkes je uhićen. Nakon što se pročulo o neuspjeloj zavjeri protiv kralja, ljudi širom Velike Britanije počeli su paliti lomače u znak zahvalnosti. Taj običaj je opstao do danas.

Fawkes se protiv kralja pobunio jer je bio netolerantan prema katolicima. Stoga je odlučio jednim potezom obezglaviti englesku vlast, koju je činila protestantska aristokracija. Plan je pripremao godinu dana, no ipak je propao, i to zbog Fawkesove brige za onih nekoliko katoličkih predstavnika u parlamentu - slao im je pisma i molio ih da na taj dan ne dođu u parlament.

Jedno od tih pisama palo je u ruke vladajućima te su pričekali Fawkesa i uhitili ga na licu mjesta noć prije planiranog napada, kada je sišao u podrum parlamenta provjeriti je  li sve u redu. Po legendi, prvo što je rekao stražarima bilo je: "Ja samo želim u zrak dići kralja i parlament!". Odmah je odveden u Tower, gdje su ga mučili da oda imena suradnika, no nisu ih uspjeli izvući iz njega.

Fawkes je nakon torture osuđen na smrt, no neposredno prije no što će biti obješen, pao je sa skele i slomio vrat

Maska koju su danas Anonymousi preuzeli kao svoj zaštitini znak zapravo je kao motiv nastala 80-ih godina prošlog stoljeća, u stripu "V for Vendetta" Alana Moorea i Davida Lloyda, u kojem se čovjek s maskom Fawkesa bori protiv totalitarne države i državnog aparata.

Širu popularnost maska je stekla nakon filma "V for Vendetta" iz 2005. godine, a tri godine kasnije maska Guya Fawkesa počela je predstavljati hakersku skupinu Anonymous u njihovoj borbi protiv Scijentološke crkve te potom niza svjetskih tvrtki, organizacija, vlada i internetskih portala. (D. Blaško/Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene