Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedne milijune kuna

U grad razoren tsunamijem stižu anonimne pošiljke zlata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Zlatna groznica dobre volje' zavladala je japanskim gradom Ishinomakijem, uoči druge godišnjice sjećanja na sve žrtve razarnog potresa i tsunamija. Anonimne pošiljke zlatnih poluga stigle su na već tri adrese.

U japanski grad Ishinomaki, stižu anonimne pošiljke zlata ! Jednu od prvih, a zasad i najveću, vrijednu oko 250.000 dolara primio je predsjednik kompanije, koja upravlja lukom u tom gradu, smještenom na sjeveroistoku zemlje, Kunio Sunow.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Fukushima 2011. godine Japan prvi puta izdao upozorenje za tsunami još od Fukushime: Znate li što se tada dogodilo? Šteta nakon potresa u Japanu - 1 Golema šteta VIDEO Nakon potresa, tsunami pogodio Japan: Pogledajte zastrašujuće snimke

'Na kutiji je pisalo kako sadrži razne proizvode, pa sam je nonšalantno otvorio, misleći kako se radi o nekim knjigama, zbog težine. Bio sam zapanjen kad sam otkrio kako se unutra nalaze dvije ploče 24-karatnog zlata. Jedna je bila umotana u smeđi papir, a druga u stranicu istrgnutu iz nekog časopisa', otkrio je u telefonskom razgovoru za agenciju AFP.

Pošiljka je poslana anonimno iz Nagana, bez dodatne poruke.

>> NASA objavila animaciju kretanja tsunamija koji je razorio Japan

'Samo je pogled na to 24-karatno zlato dovoljan za ohrabrenje ljudima, kako nismo zaboravljeni.', rekao je Sunow, koji još nije odlučio kako će iskoristiti dar. Japanski mediji javljaju i kako je neprofitna udruga u Ishinomakiju, koja potiče povratak stanovništva, također primila 2 kilograma teške zlatne poluge, a postoje saznanja i za još najmanje jednu udrugu, koja je primila više od kilograma zlata. Ovi su zlatni darovi zaintrigirali Japance, a čitava je priča prozvana' Zlatna groznica dobre volje' u Ishinomakiju.

Grad, kojih 350 kilometara sjeveroistočno od Tokija, uništen je potresom jačine 9,0 stupnjeva i divovskim tsunamijem, koji je uslijedio 11. ožujka 2011. U toj je katastrofi ubijeno oko 19.000 ljudi, od kojih više od 3.000 u Ishinomakiju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene