Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PORUKA NAKON SUMMITA G7

Merkel nakon summita G7: "Na Ameriku se više ne može osloniti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u nedjelju nakon povratka sa summita G7 u Italiji kako SAD više nisu pouzdani partner te Europljanima poručila da se uzdaju sami u sebe.

Angela Merkel je nakon povratka sa summita G7 u nedjelju prisustvovala jednom političkom skupu u Muenchenu te se osvrnula na politiku Amerike i Donalda Trumpa. "Vremena u kojima smo se mogli u potpunosti osloniti na druge su dobrim dijelom iza nas. To sam sama doživjela posljednjih dana", rekla je kancelarka Merkel, nakon povratka s G7 summita na Siciliji koji je, zbog neslaganja američkog predsjednika Donalda Trumpa s ostatkom sudionika summita po gotovo svim temama, završio razočaravajuće.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Slika nije dostupna Stiglo priopćenje Bijela kuća pokušava smanjiti napetosti: Trump jako poštuje Angelu Merkel

Angela Merkel je ukazujući na novonastalu situaciju s predsjednikom Donaldom Trumpom u SAD-u ali i na predstojeći Brexit poručila kako se Europa sada mora pouzdati u vlastite snage. "Mi Europljani moramo svoju sudbinu zaista uzeti u vlastite ruke“, rekla je kancelarka.

Merkel je naglasila kako treba održavati i dalje dobre odnose sa SAD-om i Velikom Britanijom te isto tako i s Rusijom te ponovila da se treba više pouzdati u vlastite snage.

Njemačka kancelarka je izrazila mišljenje da je s novim francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom to moguće. "Njemačka će pomagati gdje god će to biti moguće jer Njemačkoj će biti dobro jedino ako će Europi ići dobro“, naglasila je Merkel.

Angela Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) se pripadnicima sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) obratila u jednom pivskom šatoru u Muenchenu što je dio predizbornog plana pokazivanja jedinstva između dvije stranke demokršćanske Unije CDU/CSU.

Prvobitno je ovaj govor i susret s predsjednikom CSU-a Horstom Seehoferom trebao biti održan u utorak navečer ali je otkazan zbog terorističkog napada u Manchesteru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene