Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je rekla da bi lijeva, tročlana koalicija bez njezinih Kršćanskih demokrata (CDU) bila eksperiment kojeg si Njemačka ne može priuštiti.


Kako bi uspjeli smijeniti CDU s vlasti, njemački socijaldemokrati (SPD), druga najveća stranka u Njemačkoj i koalicijski partner Angele Merkel u trenutnom sazivu i vladi, trebali bi osigurati podršku krajnje lijeve stranke Die Linke, kao i Zelenih.

Vezani članci Armin Laschet Merkel dobila nasljednika: Laschet izabran za novog predsjednika CDU-a Angela Merkel (Foto: AFP) Maratonski sastanak: Pao dogovor o velikoj koaliciji u Njemačkoj

"Živimo u nesigurnim vremenima. U ovom razdoblju si ne bi smjeli dopustiti eksperimente", poručila je Angela Merkel pred pet tisuća okupljenih na političkom skupu u obalnom odmaralištu Binzu, devet dana prije parlamentarnih izbora na kojima će najvjerojatnije osigurati svoj četvrti mandat na položaju kancelarke.

Merkel je kritizirala SPD zbog izostanka izražavanja jasnog stajališta o tročlanoj koaliciji.

"Nismo dobili odgovor na to pitanje – jesu li spremni ući u crveno-crveno-zelenu koaliciju ili ne?", upitala je čelnica, referirajući se na službene boje triju lijevih stranaka.

Posljednje ankete pokazuju da CDU ima 36 posto podrške glasača, dok je SPD na drugom mjestu s 23 posto. (Hina)