Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u subotu da kriza u Ukrajini može biti riješena samo ako se poboljša kontrola ukrajinsko-ruske granice preko koje, kako tvrdi Zapad, Rusija šalje oružje ukrajinskim separatistima.


Angela Merkel je posjetila Kijev pred sastanak idući tjedan ruskog i ukrajinskog predsjednika koji se smatra dobrom prilikom za mirovni sporazum.

Vezani članci Petro Porošenko (Foto: AFP) Porošenko moli Merkel za pomoć: "Putin se vidi kao car, Ukrajinu želi za koloniju!" Petro Porošenko (Foto: Arhiva/AFP) "Porošenko blefira s totalnim ratom protiv Rusije, EU i NATO nisu raspoloženi"

'Za uspjeh su potrebne dvije strane. Ne možete postići mir sami. Nadam se da će razgovori s Rusijom biti uspješni', kazala je Merkel.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i ruski predsjednik Vladimir Putin trebali bi se sastati u utorak na regionalnom summitu u Minsku.

'Planovi su na stolu... sada trebaju slijediti djela', istaknula je Merkel na konferenciji za novinare nakon sastanka s Porošenkom.

Poručila je da je potreban prekid vatre, ali i kao glavnu zapreku istaknula slabu kontrolu granice duge gotovo dvije tisuće kilometara.

Merkel u Ukrajini: Očekuje je niz sastanaka

Predložila je da se Moskva i Kijev dogovore da granicu prati OESS.

Porošenko je sugerirao da ima prostora za dogovor.

'Ukrajinska strana i naši europski partneri učinit će sve što je moguće kako bi se postigao mir - ali ne po cijenu suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i neovisnosti Ukrajine', rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook