Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kritizirala Trumpa

Angela Merkel: Europljani će učiniti sve da Iran ostane u nuklearnom sporazumu

Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Angela Merkel (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Europljani će "učiniti sve" da Teheran poštuje međunarodni sporazum o svojem nuklearnom programu, rekla je u srijedu njemačka kancelarka Angela Merkel, nedugo nakon što je vrhovni iranski vođa zatražio jamstva jer se SAD povukao iz tog sporazuma.

"Poštivat ćemo sporazum i učiniti sve da se Iran pridržava svojih obveza", kazala je Angela Merkel dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump odlučio povući se iz sporazuma s Iranom tvrdeći da Teheran unatoč svemu i dalje želi razviti atomsku bombu.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Merkel je istaknula da je sporazum "stup koji Trump nije trebao dovesti u pitanje".

Merkel je, međutim, rekla i da, mada postojeći sporazum ne treba dovoditi u pitanje, trebalo bi razgovarati o "širem sporazumu koji ide preko njega".

Nešto ranije vrhovni iranski vođa Ali Khamenei zatražio je od Europljana da daju "stvarna jamstva" Iranu koja bi mu omogućila da ostane u tom sporazumu.

"Sada se govori da se želi da se nuklearni sporazum nastavi primjenjivati s tri europske zemlje, (ali) ja ne vjerujem tim trima zemljama. (....) Želite sklopiti sporazum, dobijete stvarna jamstva, jer će oni sutra učiniti isto što i SAD", rekao je u govoru koji je prenijela iranska televizija.

Sporazum s Iranom mrtav?

Visoki dužnosnik CDU-a i predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga ocijenio je u srijedu da je sporazum s Iranom, sklopljen 2015., vjerojatno mrtav.

"Trump je de facto postigao svoj cilj: sporazum je vjerojatno nemoguće spasiti", rekao je Norbert Roettgen za internetsko izdanje Der Spiegela.

Trumpovi "potezi (u pogledu Irana) pokazuju koliko je Europa nemoćna u vanjskoj politici (...) Nemamo što predložiti Irancima kao zamjenu za američki izlazak", dodao je.

"Onaj koji ulaže u Iran bit će pogođen američkim sankcijama i to je nemoguće kompenzirati", rekao je.

Novi američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell poručio je u utorak njemačkim poduzećima da će morati napustiti Iran. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene