Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANDRIJA JARAK

"Čini se da će RS donijeti odluku o blokadi institucija BiH na državnom nivou"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti RS kažu da je ovo najbrutalniji napad na institucije BiH još od Daytonskog sporazuma, jer je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva, lažno prikazao da iza zahtjeva za revizijom stoji država BiH.

Reporter Nove TV Andrija Jarak javio se iz Banje Luke, gdje Narodna skupština Republike Srpske razmatra zahtjev za revizijom presude suda u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sude mu Dodik: "Ako to naprave, morat ćemo reći - doviđenja BiH, adio" Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH UZ PODRŠKU MILORADA DODIKA Dragan Čović: ''Čuvajte Republiku Srpsku, iznijeli ste toliko emocija da vam svi mogu zavidjeti''

"Vlasti RS kažu da je ovo najbrutalniji napad na institucije BiH još od Daytonskog sporazuma, jer je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva, lažno prikazao da iza zahtjeva za revizijom stoji država BiH. Navode i da njegov zahtjev za revizijom nema nikakvu pravnu utemeljenost niti legitimitet jer ga nisu podržala preostala dva člana Predsjedništva.

Podsjetimo, sve se odluke Predsjedništva BiH moraju donositi konsenzusom sve trojice članova ili barem glasovima dvojice, dakle većinom. Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva, odmah je u startu rekao da neće podržati zahtjev za revizijom, a hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović kazao je kako ne želi sudjelovati u preglasavanju oko tako važne odluke.

Vrlo je burna rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske, hrvatski i bošnjački predstavnici iz Koalicije Domovina napustili su današnje zasjedanje i rekli da ih ta rasprava podsjeća na negiranje genocida. Predstavnici srpskih stranaka kažu da oni ne negiraju zločine, ali da je ovo jednostavno nelegitiman čin, jer ne može jedan pojedinac zatražiti reviziju tako važne presude.

Vijest dana u BiH je pismo iz Međunarodnog suda pravde u Haagu, koje je danas poslijepodne stiglo u Sarajevo, međutim nitko nije znao njegov sadržaj. 

Dragan Čović kaže da je to najveći šamar koji je BiH ikad dobila. Očekuje se donošenje zaključaka u skupštini u Banjoj Luci. Čini se da će donijeti odluku da blokiraju rad svih institucija na državnom nivou dok se ne razriješi ova dvojba oko podnošenja zahtjeva za revizijom", kazao je Jarak.

Podsjetimo, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović najavio je nedavno da će pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) biti pokrenut postupak revizije presude iz 2007. po tužbi kojom je BiH teretila bivšu SR Jugoslaviju odnosno današnju Srbiju za agresiju i genocid. Srbija, odnosno SR Jugoslavija oslobođena je optužbe za genocid.

Potom je prošlog tjedna raniji pravni zastupnik BiH pred ICJ-em Sakib Softić formalno i predao zahtjev za reviziju, iako je nejasno je li on za to imao zakonske ovlasti.

Izetbegović otkrio što piše u pismu Haaškog suda

Bakir Izetbegović potvrdio je da je primio pismo Međunarodnog suda pravde i otkrio što u njemu piše. "U pismu se traži pojašnjenje vezano za legitimaciju zastupnika Softića prema Odluci Predsjedništva BiH od 4. listopada 2002. godine. Razlog zbog kojeg se traži pojašnjenje je to što su zabunu stvorila privatna pisma gospodina Mladena Ivanića i gospodina Igora Crnatka, koja su oni uputili Sudu 13. srpnja 2016. i 3. veljače 2017. godine, a u kojima pokušavaju osporiti legitimaciju zastupnika Softića.

Činjenica koju nitko u Bosni i Hercegovini ne može osporiti, pa ni gospodin Ivanić, jest da je Odlukom Predsjedništva BiH od 4. listopada 2002. godine gospodin Softić imenovan i ovlašten kao zastupnik Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde za sve pravne radnje i postupke koji se odnose na tužbu BiH, a koje radnje i postupci su propisane Statutom i Pravilima tog Suda. Jedna od tih radnji jest i pokretanje postupka revizije presude od 26. veljače 2007. godine."

Na pitanje je li Softićev legitimitet neupitan, Izetbegović je odgovorio: "Odluka Predsjedništva BiH od 4. listopada 2002. godine donesena je u skladu s Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH. Odluka je stupila na snagu danom donošenja. U Odluci nije propisano bilo kakvo ograničenje mandata zastupnika Softića.

Ova odluka Predsjedništva BiH nikada nije izmijenjena niti je ikada stavljena van snage. Predsjedništvo BiH nije razriješilo Softića s dužnosti zastupnika BiH nakon što je Međunarodni sud pravde izrekao presudu od 26. veljače 2007. godine", prenosi Dnevni Avaz.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene