Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto u BiH

Oštre riječi na Skupštini RS: "Paralelne bošnjačke strukture ruše dejtonsku BiH!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Narodna skupština Republike Srpske danas razmatra zahtjev za revizijom presude suda u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Milorad Dodik, predsjednik RS-a, rekao je na sjednici Narodne skupštine da će revizija odrediti nova ponašanja u BiH. On je istaknuo da tužba BiH protiv Srbije nikada nije bila legalna. Dodik je ustvrdio da je na djelu nastojanje da se Srbima pripiše genocid.

Pročitajte i ovo Dan Republike Srpske Jasna poruka Dodiku stiglo upozorenje moćne sile: "To ne bi prošlo bez posljedica" Milorad Dodik - 3 Dizanje tenzija Dodik ne odustaje od prijetnji odcjepljenjem: ''Republika Srpska mentalno je integrirana sa Srbijom''

"To pokreću Bošnjaci kroz individualne, ali i kolektivne tužbe za genocid protiv Srbije. Nadam se da ćemo donijeti odluke koje su isključivo u interesu u RS. Pozivam na jedinstvo svih nas koji smo u ovome. RS je iznad svega. Narodna skupština je jedino mjesto gdje se mogu definirati interesi RS-a", kazao je Dodik.

Rekao je i da je ponašanje Bošnjaka neodgovorno, kao i politika koju zagovara Bakir Izetbegović.

"Mislim da se tijela BiH trebaju ispričati Srbiji, jer ovo je čin mržnje. Nemoguće je da se netko predstavlja kao izaslanik BiH ako nema saglasnost Srba i RS. Takva BiH ne postoji! Svi mi trebamo poslati pisma i Međunarodnom sudu pravde i visokom predstavniku i svakom zatupniku Europskog parlamenta i svakom kongresmenu u SAD-u i svakom članu ruske Dume", istaknuo je Dodik.

Dodik je naglasio kako je Daytonski mirovni sporazum davno ukinut te kako su osnovni elementi svake države ukinuti, ali RS ne smije šutjeti.

Nakon Dodika, zastupnicima se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je kazao da je Izetbegović uveo Predsjedništvo u neku vrstu blokade te da "paralelne bošnjačke strukture ruše dejtonsku BiH".

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) rekao je pak kako je Bakir Izetbegović donio samostalnu odluku i tako izazvao svojevrsni državni udar. "Napadnut je ustavni poredak i Daytonski mirovni sporazum. Poruka koja je poslana iz sarajevske Vijećnice je jasna: to je nastavak bošnjačke politike koja je definirana oko riječi agresija i riječi genocid", rekao je Bosić.

Predsjednik Partije demokratske stranke (PDP) Branislav Borenović kazao je: "Izetbegović je uveo BiH u ozbiljnu krizu. Kako dalje? Kako surađivati s ljudima koji su spremni iskoristiti svaku mogućnost da političke tenzije podignu na neprikladnu razinu? Potrebno je djelovati snažno i odlučno, moramo staviti točku na uzurpiranje ustanova koje pripadaju i Srbima", prenosi Dnevni Avaz.

Zahtjev za revizijom presude iz 2007.

Podsjetimo, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović najavio je nedavno da će pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) biti pokrenut postupak revizije presude iz 2007. po tužbi kojom je BiH teretila bivšu SR Jugoslaviju odnosno današnju Srbiju za agresiju i genocid. Srbija, odnosno SR Jugoslavija oslobođena je optužbe za genocid.

Potom je prošlog tjedna raniji pravni zastupnik BiH pred ICJ-em Sakib Softić formalno i predao zahtjev za reviziju, iako je nejasno je li on za to imao zakonske ovlasti.

"Smatramo da nisu ispunjeni materijalni, niti formalni uvjeti za podnošenje zahtjeva za reviziju i da u postupku pred Međunarodnim sudom pravde ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu radnju. Svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH pred MSP-om bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH nije pravno valjano i predstavlja akt izvanustavnog djelovanja i lažno predstavljanje tog lica", navodi se u dokumentima za Skupštinu RS-a.
Klub poslanika Koalicije Domovina ne podržava zasjedanje Skupštine RS-a o reviziji presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, jer smatraju da je to još jedan "udar na državu BiH, negiranje stradanja Bošnjaka i miješanje u pravna pitanja".

Poslanicima na sjednici trebali bi se obratiti predsjednik Predsjedništva BiH Mladen Ivanić te predsjednik RS-a Milorad Dodik, piše Dnevni avaz.
 

Predsjedništvo BiH morat će se očitovati o zahtjevu za revizijom

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine morat će se jasno očitovati o tome podupire li zahtjev za pokretanje revizije presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) , najavio je u ponedjeljak u Sarajevu hrvatski član bosanskohercegovačkog državnog vrha Dragan Čović.

On je novinarima potvrdio kako su prošlog tjedna iz sjedišta ICJ-a na adrese sva tri člana Predsjedništva BiH upućena pisma koja još nisu stigla u Sarajevo, no svi pretpostavljaju kako iz tog suda sada traže jasno stajalište državnog vrha o tome stoji li BiH kao država uz podnošenja zahtjeva za reviziju presude kojom je Srbija 2007. oslobođena odgovornosti za genocid u BiH.

Slanjem pisama u kojima se sada traži jasno očitovanje državnog vrha o tome, kako je opisao Čović, ICJ je zapravo sazvao novu sjednicu Predsjedništva BiH što je u biti poniženje za cijelu državu.

"Što god pisalo u pismu, a vjerujemo da će se tražiti očitovanje (o reviziji presude), to jest sazivanje sjednice Predsjedništva BiH. Nema većeg šamara za BiH od takvog jednog čina", kazao je Čović.

Prošlog tjedna, prije bilo kakvog odlučivanja, došlo je do prekida sjednice Predsjedništva BiH, koju je sazvao predsjedatelj Mladen Ivanić kako bi se raspravilo o tome hoće li se u ime države podnositi zahtjev za reviziju presude. Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sjednicu je napustio, a nakon toga to je učinio i Čović, koji sada ocjenjuje kako je riječ o vrhuncu političkih napetosti izazvanih činjenicom da se BiH dva desetljeća vrti u krug vraćajući se stalno prijeporima iz prošlosti i povijesnim temama.

Čović: revizija nije sporna, no zahtjev treba biti legalan i donesen konsenzusom

Sve što se sada zbiva oko revizije presude upozorenje je koliko je kriza u BiH duboka, a nove greške u koracima ne bi smije biti napravljene, drži Čović.

On se ipak nije želio jasno očitovati hoće li kao član Predsjedništva BiH stati iza revizije presude ili ne, o čemu ovisi i kakvo će biti konačno stajalište državnog vrha.

Kazao je kako je njegovo osobno stajalište da "revizija kao takva nije sporna", jer je to stvar odnosa prema žrtvama, no kao legalist inzistira da se poštuju institucije i tako donose odluke.

"Moramo jednim glasom izaći iz BiH kada je u pitanju revizija", kazao je Čović dodajući kako to jest i političko koliko i pravno pitanje.

Najavio je kako će inzistirati na konsenzusu, iako je nejasno kako je do toga moguće doći uz potpuno suprotstavljena stajališta Ivanića i Izetbegovića o reviziji presude.

Čović je sugerirao kako bi sada najbolje bilo ostaviti po strani neke političke teme i vratiti se ispunjavanju obveza kako bi do kraja godine BiH eventualno dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

"Zarobili smo izvršnu vlast tom tenzijom koju stalno stvaramo", kazao je Čović dodajući kako za BiH nema drugog rješenja nego odmah početi raditi zajedno ne bi li bili dosegnuti postavljeni ciljevi.

Čović ne vjeruje da će međunarodna zajednica, unatoč sadašnjoj krizi u BiH, posegnuti za bilo kakvim intervencionističkim mjerama te kako će donošenje odluka u razdoblju do kraja mandata sadašnje vlasti u BiH prepustiti lokalnim političarima.

Uvjeren je i kako, unatoč prijeporima među strankama koje čine vladajuću koaliciju na državnoj razini, neće biti promjena sastava vlasti u BiH, odnosno kako će sadašnja vladajuća većina dočekati opće izbore 2018. godine. (N.C./Hina)


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene