Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak analizirao je prvi dan posjeta hrvatskog premijera ANdreja Plenkovića susjednoj BiH.


Većina javnosti u BiH doživljava posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića kao nastavak odlične suradnje između dvije susjedne zemlje. Posebno naglašavaju činjenicu da je Plenković već osmog dana svog premijerskog mandata kao prvo službeno putovanje izabrao upravo BiH.

Vezani članci Andrej Plenković na sjednici Vlade ''Nema nikakvog ograđivanja plaža, uvodi se red'', poručio Plenković i opet prozvao oporbu zbog Ukrajine Andrej Plenković Plenković: ''Od vikanja i vrijeđanja, za što se zalagao Milanović, nema nikakve koristi''

"Što se tiče hrvatskog naroda ovdje, oni očekuju da im Plenković svesrdno pomogne u njihovoj borbi za očuvanjem statusa konstitutivnog naroda. Najviše naravno očekuju promjenom izbornog zakona, koji je temelj svih problema hrvatskog naroda u BiH. Poznato je da je upravo zbog takvog izbornog zakona da su Hrvati minorizirani, da su često preglašavani, da je Željko Komšić u dva mandata bio hrvatski član Predsjedništva BiH, a svi znamo da je izabran većinom bošnjačkim glasovima, a jednako tako je poznato da se izbori u Mostaru ne održavaju, jer se dvije strane ne mogu dogovoriti oko modaliteta njihovog održavanja.

Sve su to domaćini rekli Andreju Plenkoviću, koji je u nekoliko navrata ponovio kako će Hrvatska čvrsto stati iza hrvatskog naroda u BiH ali i pomoći toj državi na njezinom putu prema EU", kaže Jarak.

Svoja očekivanja od Plenkovića izjasnio je i kardinal Vinko Puljić, s kojim se hrvatski premijer susreo u Sarajevu.

"Već je i dosad pokazao da poznaje našu situaciju posebno kad je u EP bio i kad samo gledali. Ja se nadam, upravo to znanje će sada i pretočiti u svoje djelovanje kao predsjednik vlade. I normalno, prvo mi moramo sami sebi pomoći da nam drugi mogu više pomoći. Zato očekujem od nas samih u BiH, hrvatske vlade koja je tu, a i drugih partnera u vlasti da stvorimo takvo ozračje, onda će nam rađe i drugi pomoći", rekao je Puljić odgovarajući na pitanje reportera Andrije Jarka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju