protuzračni sustav Patriot (Foto: AFP)
protuzračni sustav Patriot (Foto: AFP)

Sjedinjene Države odobrile su u srijedu prodaju svog sustava protiv projektila Patriot Turskoj za ukupno 3,5 milijarda dolara, objavila je američka administracija.


Odluka kojoj se još može usprotiviti Kongres, predstavlja alternativu za ruski sustav protiv projektila S-400, koji Ankara želi kupiti bez obzira na američka upozorenja, objasnio je jedan glasnogovornik američkog State Departmenta.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Procurilo pismo koje je Trump poslao Erdoganu: "Ne želim biti odgovoran za uništenje turske ekonomije. Ne budite budala!" Donald Trump i Tayyip Erdogan (Foto: AFP) SAD spreman uvesti oštre sankcije Turskoj zbog invazije na Siriju

"Jasno smo upozorili Tursku da bi moguća kupovina sustava S-400 mogla dovesti u pitanje prodaju američkih lovaca F-35 Ankari kao i izlaganje američkim sankcijama", dodao je.

"Sjedinjene Države su dugo objašnjavale da žele raditi na protuzračnoj i protuprojektilskoj obrani s Turskom i predlagale su joj posljednjih godina da razmotri sustave Patriot. Ako Turska odluči prihvatiti taj prijedlog, to bi bio najbolji izbor za potrebe obrane", inzistirao je taj glasnogovornik.

Sada je loptica na turskoj strani.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je još prije nekoliko tjedana ocijenio da njegovoj zemlji treba ruski sustav S-400 i o tome su sklopili sporazum o kupovini, ali Amerikanci su udvostručili pritiske kako bi onemogućili tu transakciju.

Američko-turski odnosi, koji su ovog ljeta pali na najnižu razinu, bitno su se popravili nakon što je tursko pravosuđe u listopadu nakon godinu i pol iz zatvora oslobodilo američkog pastora Andrewa Brusnona.

Sirija je i dalje točka neslaganja dviju zemalja saveznica u NATO-u.

Erdogan je u ponedjeljak rekao da je odlučan u protjerivanju kurdskih milicija na sjeveru Sirije ako ih Sjedinjene Države ne prisile da se povuku.

Washington je u srijedu najavio početak povlačenja američkih vojnika raspoređenih u toj regiji. (Hina)

Igračke koje nećemo zaboraviti: Pričaju priču, mirišu na Zagorje i vraćaju u djetinjstvo

Ansambl LADO: Tajna čarobnih nastupa čuvara hrvatske nematerijalne baštine